parlamentare sus
achitei top

Grupul „Moldova vrea autostradă”, la Cotroceni. Iohannis critică Guvernul

0 359

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat, joi, Executivul pentru ”lipsă totală de implicare şi viziune” în privinţa Autostrăzii Tg. Mureş-Iaşi-Ungheni, ca şi a tuturor celorlalte mari proiecte de infrastructură, potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale remis mediafax.

”Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a primit joi, la Palatul Cotroceni, o delegaţie formată din reprezentanţi ai asociaţiilor <Moldova Vrea Autostradă>, <Împreună pentru A8> şi <Pro Infrastructura>. În cadrul întâlnirii a fost abordată situaţia actuală a proiectului Autostrăzii Târgu Mureş–Iaşi–Ungheni, analizându-se posibile soluţii pentru deblocarea acestuia. Preşedintele României a reiterat susţinerea pentru acest proiect, precizând că este nevoie de responsabilitate şi de asumarea unor termene clare de către Guvern în vederea realizării acestei investiţii, care reprezintă o prioritate naţională. De asemenea, Preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat că, în pofida susţinerii constante din partea Comisiei Europene şi a disponibilităţii fondurilor europene necesare, nu există voinţă la nivel guvernamental pentru materializarea proiectului. Guvernul României a dovedit lipsă totală de implicare şi viziune în privinţa acestei investiţii, ca şi a tuturor celorlalte mari proiecte de infrastructură”, se arată într-un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

Potrivit sursei citate, referitor la realizarea tronsonului de autostradă Iaşi–Târgu Neamţ prin parteneriat public-privat, Preşedintele României a precizat că decizia este criticabilă atât la nivelul Comisiei Europene, cât şi la nivelul altor structuri de specialitate de la nivel european, pentru că dovedeşte o deprioritizare a investiţiei.

”Preşedintele Klaus Iohannis şi-a manifestat aprecierea faţă de eforturile celor trei asociaţii pentru susţinerea construcţiei Autostrăzii Târgu Mureş-Iaşi-Ungheni şi a subliniat importanţa implicării societăţii civile în a-i determina pe cei responsabili să acţioneze pentru concretizarea acestor proiecte esenţiale dezvoltării ţării noastre. Preşedintele României i-a încurajat pe reprezentanţii celor trei asociaţii să continue, cu aceeaşi determinare, acţiunile în sprijinul dezvoltării infrastructurii Moldovei, asigurându-i de întreaga sa susţinere, se mai arată în comunicat.

La rândul lor, reprezentanţii celor trei asociaţii au reclamat, conform comunicatului Preşedinţiei, dezinteresul autorităţilor în ceea ce priveşte construirea autostrăzii şi au reliefat efectele negative pe care lipsa Autostrăzii Târgu Mureş–Iaşi–Ungheni le are asupra Regiunii Nord-Est: migraţia masivă a forţei de muncă, diminuarea competitivităţii şi a nivelului investiţiilor. Realizarea autostrăzii ar contribui semnificativ la reducerea decalajelor dintre regiunile ţării, atragerea de investiţii străine directe, crearea de conexiuni rapide şi de noi locuri de muncă.

Reprezentanţii celor trei asociaţii i-au înmânat Preşedintelui României un memoriu cu privire la autostrăzile Moldovei, document care cuprinde parcursul acţiunilor societăţii civile, corespondenţa cu autorităţile responsabile, dar şi aspecte de ordin istoric, tehnic, economic, geostrategic şi social.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata