FOTO-VIDEO Se lucrează la Biserica Sf. Gheorghe. Primarul Cosmin Andrei: „Stadiul fizic al lucrărilor se află la 50%”

0 208
Una din clădirile emblematice ale orașului se află în plin proces de reabilitare. Ctitorită în anul 1551 de doamna Elena Rareș, văduva domnitorului Petru Rareș, inclusă pe lista monumentelor istorice din județul Botoșani, Biserica „Sf. Gheorghe”, va fi complet renovată.
Primarul Cosmin Andrei, însoțit de protopopul Petru Fercal și de parohul bisericii – monument, preotul Dumitru Mateciuc, a verificat în cursul zilei de azi, stadiul lucrărilor demarate în august 2020.

Cu ajutorul părintelui care este aici şi al tuturor celor implicaţi, iar cu promisiunea constructorului, anul viitor va fi gata acest edificiu şi îl vom putea păstra pentru 500 de ani. Din ce ne-au prezentat colegii, stadiul fizic al lucrărilor se află la 50%. Nu au fost probleme cu decontările. Apreciez şi determinarea constructorului pentru acest edificiu. Are  rezultate foarte bune, îmi doresc să aibă şi pentru altele şi cu ajutorul lui Dumnezeu să ne vedem la sfinţirea acestui lăcaş de cult”, spus primarul Cosmin Andrei.

În momentul de față, se intervine pe partea de interior a bisericii și la turn, lucrări preconizate a fi finalizate până la sfârșitul anului.
Lăcașul de cult va avea toate utilitățile și va fi complet reabilitată, în concordanță cu arhitectura. Odată finalizată reabilitarea inițială, biserica va putea fi și pictată, în așa fel încât tot ansamblul să devină o „grădină a Maicii Domnului”.

La partea de infrastructură s-au realizat toate consolidările pentru fundaţii. S-au decapat toate tencuielile care erau realizate, s-a făcut injectarea în masă şi acum lucrăm la realizarea tiranţilor (element de construcție confecționat din cabluri, lanțuri, bare de oțel sau din beton armat, care are rolul de a prelua forțe de întindere – n.r.). Practic, se dau nişte găuri la partea superioară a bisericii prin interiorul peretelui şi se ancorează partea superioară cu partea inferioară pentru o mai bună comportare în timp. Sunt 79 de tiranţi.  Concomitent cu realizarea lucrărilor de structură, realizarea lucrărilor de arhitectură, vom începe tencuielile interioare şi exterioare, reabilitarea componentelor artistice”, a explicat inginerul Cezar Bobescu.

Preotul Dumitru Mateciuc, a apreciat modul în care se derulează lucrările şi este convins că „biserica va rezista până la a doua venire, oricât de îndepărtată ar fi”.

Avem în spate o istorie. Tinerii noştri să cunoască trecutul românilor, dragostea faţă de Dumnezeu, faţă de ţară, să le insuflăm şi noi duhul acesta de dragoste pentru cultură, pentru duhovnicie, plus pentru iubire între oameni. Să fie frumos, comuniune între noi şi întrajutorare şi în orice împrejurare să fim ocrotiţi de Dumnezeu, dar şi de dragostea şi de respectul dintre noi”, a afirmat părintele protopop Petru Fercal.

Termenul estimat pentru finalizarea întregii lucrări, în valoare de aproximativ 1,5 milioane de euro, finanțată din fonduri europene, este de 24 de luni.

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata