FOTO – Investie in patrimoniul cultural. Conacul Pillat de la Miorcani va fi reabilitat

0 1.525

O cladire de o deosebita importanta culturala a judetului nostru va fi reabilitata complet, fiind ulterior transformata intr-un centru de zi pentru persoane varstnice. Este vorba de conacul Pillat, din Miorcani, cladire aflata intr-un stadiu avansat de degradare. In prezent cladirea este detinuta de Mitropolia Moldovei și Bucovinei, fiind primita ca o donatie de la mostenitorii marelui poet si om politic Ion Pillat. Valoarea lucrarilor este de 1,9 milioane lei, plus TVA licitatia fiind castigata de sociatatea consilierului local Maricel Maxim.

„Lucrarile constau intr-o reparatie capitala a cladirii, consolidarea zidurilor, a fundatiilor, a centurilor, inlocuirea acoperisului, pastrarea elementelor arhitecturale asa cum au fost ele realizate la constructia cladirii si bineinteles dotarea cu elemente noi pentru incalzire centrala, apa, canalizare, amenajare exterioara si amenajarea cladirii ca sa functioneze ca centru de zi pentru persoane varstnice. O investitie importanta, se patreaza cladirea care va mai avea o durata de viata de cel putin o suta de ani si va fi rezolvata si o componenta sociala. De cladire s-a avut grijja dar niciodata nu au mai fost reparatii de asemenea anvergura” a declarat Maricel Maxim, patronul societarii Maxim Special Construct.

De numele satului Miorcani din comuna Rădăuţi Prut se leagă o parte din opera şi creaţia binecunoscutului om de cultură, politician şi poet, Ion Pillat.

La Conacul „Ion Pillat” au ajuns oameni cunoscuţi ai culturii şi politicii româneşti de odinioara: Horia Furtună, Adrian Maniu, Perpessicius, Vaida-Voievod, membri ai familiei Brătianu, prieteni de la Balcic şi din Banat.

Conacul „Ion Pillat”a fost construit pe o veche constructie in anii 1830-1832 de catre tatal poetului, Ion N. Pillat, un cunoscut moşier şi parlamentar al regatului independent. Familia Pillat venea adesea la conacul de la Miorcani pentru a petrece puţinul timp liber.

Dupa moartea poeului, conacul a rămas fiului acestuia, Dinu Pillat, dar regimul comunist a preluat în mod abuziv moşia şi a transformat-o într-o secţie a spitalului Darabani, spital rural ce a funcţionat intre ani 1951-1995 de ani, asigurând asistenţa medicală în zonă. Conform specialiştilor consultaţi, naţionalizarea conacului a fost o perioadă neagră pentru casa şi locurile în care poetul se retrăgea sub arborii seculari. În 1987, în anexele care serveau odinioară muncitorilor de la vechiul conac, s-a amenajat un muzeu în care se regăseau obiecte personale ale poetului. După 1995, conacul cu anexele sale, cu livada şi curtea imensă, precum şi pădurea din afara localităţii, care au aparţinut lui Ion Pillat şi apoi fiului său, au fost revendicate de rudele rămase în viaţă, nora Jeana Cornelia (soţia lui Dinu Pillat), şi fiica lor (Ioana-Monica Saulescu)

Lipsa de fonduri şi starea avansată de degradare a clădirilor le-au determinat pe cele două să doneze cele patru clădiri ale conacului Mitropoliei Moldovei şi Bucovine. Din momentul în care casa lui Ion Pillat de la Miorcani a fost donată Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, ea a devenit Centrul Cultural Pastoral- Misionar „Ion Pillat” din Miorcani.

 

Cosma pentru oameni
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata