FOTO : Festivalul Bucatariei Nationale „GurmanIA” cu Dan Dobos la Tarigrad, raionul Drochia

0 490

Recent, pentru al treilea an consecutiv, în satul Ţarigrad din Raionul Drochia a avut loc Festivalul Bucătăriei Naţionale „GurmanIA”, desfăşurat sub egida primăriei din localitate, primar Petru Bărbieru. Printre invitaţi s-au aflat artişti din satele Chetrosu, Şuri, Sofia Pelinia, Petreni, Maramonovca şi cele două  formaţii artistice din satul Ţarigrad „Ţarigrădeanca” şi ansamblul de fluerişti „Moştenitorii”. Oaspetele de onoare care a răspuns pozitiv invitaţiei lansată de primarul Petru Bărbieru a fost solistul de muzică populară  Dan Doboş, manager al orchestrei profesioniste „Rapsozii Botoşanilor”.  „Le mulţumesc organizatorilor pentru invitaţie, primire şi aplauze. Am fost încântat că am putut fi prezent alături de românii din Ţarigrad la ceas de sărbătoare pentru comunitatea din care fac parte”, a spus Dan Doboş.
În luarea sa de cuvânt, Petru Bărbieru, primarul satului Ţarigrad, a mulţumit tuturor pentru implicarea susţinută, pentru receptivitate şi sincera dorinţă de a temeinici acest neobişnuit de frumos festival cu savurosul nume „GurmanIA”. „Desfăşurarea acestui festival deja al treilea an la rând, este nu doar o minunată realizare a noastră, a localităţii în ansamblu, dar şi o dovadă a faptului că „GurmanIA” s-a lipit de inima ţarigrădenilor şi a celor care binevoiesc să împartă cu noi emoţiile acestei sărbători „cu gust” şi savoare. Îndrăznesc a susţine, că acest eveniment chiar este o manifestare inedită, deosebită, un recviem adus bucătăriei tradiţionale moldoveneşti, dar şi o posibilitate absolută de a menţine şi a transmite generaţiilor tinere măiestria culinăriei autentice, respectul pentru tradiţia pregătirii şi consumării bucatelor ce au la bază produsele noastre pur moldoveneşti, pur ţarigrădene. Ba mai mult chiar, „GurmanIA” este, aşi zice eu, şi un concurs al măiestriei culinare, fapt de care urmează să vă convingeţi gustând din bucatele care cu mare drag vi le propun băştinaşii”,  a declarat primarul Petru Bărbieru.

Satul Ţarigrad  este înfrăţit cu comuna botoşăneană Durneşti, primarul Petru Bărbieru fiind prezent în aceast an la Ziua comunei. Primarii celor două autorităţi locale au semnat anul trecut un semnat contract de înfrăţire.  În 2017 am semnat contractul de înfrăţire între cele două localităţi.  Angajaţii de la primăria Ţarigrad  au venit la Durneşti pentru că avem de luat lucruri bune de la cei de aici şi ne bucurăm de această colaborare”, a precizat Petru Bărbieru.  O colaborare strânsă o au cei de la Ţarigrad şi cu membrii ansamblului „Doruleţ” din Durneşti, membrii ce se deosebesc de alte ansambluri din judeţ prin costumele populare pe care le au. „Membrii Ansamblului Doruleţ au costume specifice comunei. Din acest an dorim să prezentăm, să promovăm costumul popular specific localităţii noaste căci am făcut cercetări, m-am interesat, şi am realizat un costum specific nouă. Dansatorii de Ansamblul Doruleţ sunt îmbrăcaţi azi cu aceste costume” , a spus  Vasile Sasu, primarul localităţii Durneşti.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata