FOTO Botosaneanca turista in Mocanita de la Moldovita : „Mocanita groazei sau cand trebuie sa-ti reconsideri planurile de vacanta?”

0 1.405

Un bărbat a atacat, luni, la Mol­dovița mocănița “Huțulca”, celebrul tren cu aburi, în care erau sute de turiști, cu pietre, ba chiar a pus pe calea ferată bolovani, după care a spart roțile mașinilor turiștilor: „Am parcurs cu inimile strânse (drumul) sechestrați într-un tren în care trebuia să ne distrăm”, povestește unul dintre călători.

Vasile Tcaciuc, bărbatul de 44 de ani din Vatra Moldoviței, este acum cercetat de polițiști pentru distrugere, după ce a lovit cu pietre Mocănița și a distrus anvelopele mașinilor turiștilor aflați la plimbare cu trenul cu aburi.

Inspectoratul de Poliție Suceava a început, marți, o anchetă, după ce băr­batul a atacat trenul cu aburi, lovindu-l cu pietre și chiar așezând pe calea fe­rată bolovani, apoi a spart roțile mașinilor turiștilor. Printe turiştii care şi-au găsit cauciucurile sparte se numără şi botoşăneni.

Până ieri, nici mecanicul de locomotivă și nici proprietarul mocăniței nu au depus plângere împotriva agresorului.

„Se fac cercetări față de un bărbat de 44 de ani din Vatra Moldoviței, într-un dosar penal pentru distru­gere. Au fost depuse patru plângeri de către turiștii care au avut anvelopele mașinilor înțepate. Am înțeles că au existat mai multe cazuri, însă numai patru plângeri au fost depuse până acum”, a declarat purtă­torul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Suceava, Ionuț Epureanu, citat de obiectivdesuceava.ro. Conform mai multor surse, numă­rul mașinilor cărora le-au fost tăiate roțile s-ar ridica însă la aproximativ 10.

În mocăniță se aflau aproximativ 250-300 de turiști, între care și copii, în momentul în care bărbatul de 44 de ani a atacat trenul.

Turiștii povestesc că bărbatul a încercat să oprească mocănița oprind mașina pe șine de mai multe ori și apoi a încercat să o facă să deraieze așezând pietre pe șine.

După un scandal între mecanicul de locomotivă și bărbatul agresiv la care au asistat turiștii, oamenii din tren au încercat să rezolve problema. În cele din urmă agresorul a dispărut, însă le-a pregătit turiștilor din tren o altă surpriză neplăcută: le-a spart roțile mașinilor parcate în gară. Pasagerii sunt însă revoltați că, puțin mai tâ-rziu l-au văzut pe Vasile Tcaciuc discutând relaxat cu un polițist din zonă, care nu a intervenit în timpul scandalului.

Iată ce a povestit pe facebook Diana Damean, profesoară la Colegiul Național “Mihai Eminescu” din Botoșani, aflată împreună cu familia în mocăniță, luni, când trenul a fost atacat cu pietre.

MOCĂNIȚA GROAZEI sau când trebuie să-ți reconsideri planurile de vacanță ?

“Câteva zile libere după multă muncă ar putea fi preferabile muncii, totuși, dacă ai ști că, unde planifici să-ți cheltuiești banii, nu ești bine primit. Unde, în altă parte, decât în România, și, mai precis, în frumoasa Bucovină?

Dacă am lăudat mereu Bucovina pentru peisajul ofertant, pentru frumusețile caselor și ale gospodăriilor îngrijite, pentru bucatele tradiționale excelente, pentru condițiile de cazare excepționale, iată că într-o singură zi am înțeles, după atâția ani petrecuți printre Obcini, că bucovinenii întreprinzători urmăresc doar propriul interes, iar alți investitori străini, tot pe al lor. La confortul și la siguranța turiștilor nu se gândesc decât dacă astea le aduc dumnealor beneficii groase; nimic de condamnat din punctul lor de vedere. Şi ce dacă ? Omul muncește, ce vrei? Plătește dări la stat, salarii, alea, alea, e dreptul lui. Bun, dar să nu pună mâna să-și mențină clienții, să dea socoteală pentru eventuale accidente ale acestora?

Întâmplare ciudată la Mocăniță, la Moldovița. Înțeleg că e știută și nerezolvată. 5- 6 vagoane de adulți și copii, bucuroși să plătească între 15 și 30 de lei pentru o plimbare prin cele două- trei sate bucovinene. Admirăm peisajul, respirăm aer proaspăt, ne bucurăm de răcoare, coborâm și mai scoatem niște bani să cumpărăm mâncăruri tradiționale, ca la întoarcere să fim nevoiți să asistăm la o răfuială a angajaților CFR Moldovița și a firmei austriece care gestionează Mocănița cu un localnic psihopat și hotărât să oprească trenul. Fluiere prelungi nu ne fac să ovaționăm ca la Sovata, ci să știm că în fața trenului se poziționează un oarecare Tcaciuc cu o mașină boțită, ca să împiedice trenul din drum. Se întâmplă o dată, de două ori, de cinci ori: omul e hotărât să facă ceva. Ba pune bolovani pe șină, ba își poziționează mașina de-a curmezișul, încât, până la urmă, insensibil la intervențiile călătorilor, își termină treaba planificată spărgându-le acestora cauciucurile mașinilor parcate în fața gării. Stupefacție totală: turiști nu înțeleg gestul care devenise periculos pentru toată lumea și, repetat, îi fac să caute soluții proprii de rezolvare. Dar unde să cobori, când afară plouă cu găleata și e pădure și noroi peste tot? Unde să pleci cu copiii după tine, neștiind de unde reapare individul și pe cine vrea să se răzbune, de fapt? Așa că am parcurs cu inimile strânse kilometrii ce mai erau de parcurs, sechestrați, practic, într-un tren în care trebuia să ne distrăm? Mai surprinși am fost când în apropierea gării individul vorbea relaxat cu polițiștii, negând tot ce făcuse. Nu se sfia de nimeni, s-a expus direct. Scârbiți, ne-am grăbit să pășim prin bălți, să plecăm. Nu a fost cum am vrut, pentru că roțile, îngropate deja în bălți adânci, erau sparte, probabil de același individ. Am sunat cu toții la 112, am chemat, am bătut pe la uși. Nimeni, dar nimeni nu ne-a dat importanță. Mecanicul de locomotivă a revenit cu un Mercedes 4 ori 4, ostentativ pentru oamenii care nu aveau cu ce pleca de acolo. Ne-a spus că nu are ce să facă. Nici el, și nici patronul austriac. Şoferii și-au schimbat roțile în ploaie, au încercat să discute cu unul și cu altul și, în cele din urmă, au plecat, pentru că nu poți sta prea mult într-un loc în care nu ești dorit. Cu gust amar și cu promisiunea că nu vor mai lăuda Bucovina.

În altă ordine de idei, tot în Bucovina cina se servește până la 20,30. Vara, când e caniculă. Dacă scrie în program că ultima comandă se onorează la ora 21, ei, să știți că degeaba vă grăbiți să ajungeți la 20,30, pentru că oricum nu vă bagă nimeni în seamă până la 21, când vi se comunică faptul că ați venit târziu. Unde? La vestitul “Hanul păstrăvarului”, spre Rarău. Deci până-n 20, cu ceasurile reglate, ori îți cumperi mâncare de la supermarket. Nu, nu e bine să te cerți cu chelnerii, pentru că, știți voi, nu se știe ce mănânci până la urmă!

Ei, cam așa! Dar ceea ce m-a șocat a fost lipsa totală de reacție a celor responsabili cu siguranța clienților. Reproșurile că au încasat mulți bani i-au lăsat reci, uși încuiate, zi de sărbătoare. Interes vădit pentru profit, și atât. Nici amenițirările că-și vor pierde clienți nu i-au impresionat. Nu, pentru că sunt prea mulți. De ce să mai faci ceva, dacă natura oferă totul? De ce să nu storci ultimul bănuț de pe spinarea fraierului care muncește din răsputeri să-și ducă și el copiii, să se plimbe cu Mocănița, ori să mănânce un pește? Trecând cu vederea mizeria, lenea, lipsa apei într-o toaletă, mirosul de rahat din restaurant, din toată gara și din împrejurimi, dezinteresul pentru a face obiectivele atractive. De ce ar face, dacă merge și așa? Şi românul se duce, se expune pericolului de a se îmbolnăvi sau de a se accidenta, și dă și bani pentru asta? De ce ar face, dacă turistul e un mare fraier?

Așa că, dragilor, nu mai vizitați Bucovina! Ori, cel puțin, asigurați-vă că e totul în regulă! La Moldovița nu e!!!”

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata