Fermierii botoșăneni pot obține în avans credite mai mari cu dobânzi mai mici în baza adeverinței eliberate de APIA

0 300

Dezvoltarea sectorului agricol a devenit un aspect prioritar și de interes, mai ales datorităpârghiilor simple de atragere a fondurilor europene și guvernamentale destinate fermierilor.

Condițiile de accesare a finanțărilor pentru fermieri pe baza adeverințelor eliberate de APIA,ca urmare a convenției încheiate între instituțiile bancare, cele nebancare și APIA au fost îmbunătățite prin Ordinul Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 50/2017, dobânda finală aplicată beneficiarului fiind limitată la ROBOR 6M + maximum 2%.

Elementul de noutate față de anul precedent constă în introducereaîn adeverința APIA a schemei pentru înverzire, aspect care permite atragerea unor sume mai mari de către fermieri.Creditele acordate fermierilor în baza acestui acord sunt garantate prin Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA (FGCR) şi Fondul Naţional de Garantare a Creditului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii IFN – SA (FNGCIMM).

Cunoscând importanța subvențiilor în agricultură, MinisterulAgriculturii a continuat șirul măsurilor concrete în sprijinul fermierilor. Dacă în anul 2017 dobânda pentru obținerea creditului agricol a fost micșorata și plafonata la 2%, anul acestas-a luat decizia de a se introduceîn adeverințăși pachetul pentru înverzire, permițând astfel fermierilor să poatăobține credite mai mari în avans cu dobanzi mai mici, aspect care le permite acestora să respecte un plan de afaceri și să se gândească la dezvoltarea fermelor”, a declarat senatorul Lucin Trufin

Până în prezent APIA Botoșani a eliberat 36 de adeverințe și mai are înregistrate încă 65 de solictări ale fermierilor pentru a elibera astfel de adeverințe.

Conform datelor furnizate de APIA, în anul 2018 sumele acordate în funcție de măsuri au fost următoarele:

–         Plata unică pe suprafață – SAPS: 102,5697 euro/ha

–         Plata pe înverzire: 58,2361 euro/ha

–         Plata redistributivă pentru 1-5 de hectare: 5 euro/ha

–         Plata redistributivă pentru 5-30 de hectare: 50,3626 euro/ha

Comunicat de presă PSD

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata