Federatia Parintilor : In scoli exista o delasare inadmisibila cu privire la securitatea elevilor

0 573

Reprezentanţii părinţilor şi ai elevilor spun că în şcoli există o „delăsare inadmisibilă” faţă de siguranţa elevilor, precizând că nu se iau măsuri la nivelul unităţilor şcolare, administraţiei locale sau centrale. MEN nu a mai făcut de câţiva ani o statistică a cazurilor de violenţă.

„În şcoli sunt multe lucruri care nu se respectă şi nu se acţionează. În unităţile şcolare există o stare de delăsare inadmisibilă. Sunt profesori care trec pe holurile şcolilor şi văd elevii care se înjură, se îmbrâncesc şi nu au niciun fel de reacţie, să îi întrebe pe copii cine sunt, de la ce clasă, cine este dirigintele. (…) În general, directorii de şcoli au obiceiul să nu sesizeze violenţele din şcoli astfel încât să nu se constituie o problemă la nivelul unităţii şcolare pentru că ei sunt obligaţi să ia nişte măsuri. Există o comisie, la nivelul fiecărei unităţi şcolare, care nu prea funcţionează, din păcate”, a declarat, pentru Mediafax, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi.

Federaţia Părinţilor a avut, de-a lungul anilor, iniţiative în ceea ce priveşte siguranţa în şcoli, dar nici consiliile locale şi nici ministerul Educaţiei nu au făcut paşi reali în rezolvarea problemelor.

„Conform legii actuale, paza ar trebui să revină consiliului local, numai că domnii primari nu vor să bugeteze posturile de paznici şi nu înţeleg de ce. Primarul trebuie sa slujească comunitatea, nu propriile lui interese. Am făcut, acum doi ani, un experiment la Hunedoara, cu un buton de panică, care a fost un succes deplin, cu 80% au scăzut cazurile de violenţă. Atunci, s-a făcut un protocol între Ministerul de Interne şi prefecturi, astfel încât după aceşti doi ani să se implementeze la nivel naţional. Din păcate, a existat aceeaşi rea voinţă, a adăugat Cristache.

Reprezentantul părinţilor a menţionat că cea mai bună soluţie pentru diminunarea cazurilor de violenţă în şcoli ar fi ca Ministerul Educaţiei să deblocheze posturile de paznici, menţionând că fiecare unitate şcolară ar avea nevoie de doi paznici.

„Ar mai fi o variantă, acolo unde nu sunt deloc posibilităţi, şcolile să fie închise pe perioada cursurilor şi să se deschidă după ce se termină orele. Dar nici asta nu ar fi o garanţie, pentru că un părinte tâmpit este tâmpit şi în afara şcolii. Îl poate aştepta pe copil şi îl bate în afara şcolii. Cine are înfierată această ură acţionează violent oriunde, nu numai în cadrul şcolii”, a subliniat reprezentantul părinţilor.

Lipsa implicării consiliilor locale în ceea ce priveşte paza corespunzătoare în şcoli este menţionată şi de reprezentanţii elevilor.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata