Fata de la ţară care în trei ani a devenit campioană olimpică la haltere: „Corpul trebuie să-mi asculte voinţa”

0 533

Sabina Baltag, o fată de la ţară, din judeţul Botoşani, a devenit un adevărat fenomen al sportului românesc. Deşi nu practicase în copilărie sportul, în numai trei ani a devenit triplă campioană europeană, dar şi olimpică, la haltere. Are o voinţă de fier şi provine dintr-o familie de agricultori, născuţi la Hlipiceni, o comună renumită pentru forţa fizică a localnicilor.

Săptămâna trecută, la Buenos Aires, în Argentina, Sabina Baltag, o copilă de 17 ani, aducea României o nouă medalie olimpică, la Jocurile Olimpice de Tineret. În palmele bătătorite, Sabina Baltag a primit medalia de aur la haltere, după ce a ridicat un total de 177 de kilograme. A fost cea mai bună sportivă a lumii la categoria ei, 53 de kilograme. De altfel, Sabina este un adevărat fenomen al sportului românesc, reuşind în numai trei ani să câştige aproape orice competiţie la care a luat parte şi să devină triplă campioană europeană, dar şi olimpică. Dincolo de alura copilărească, se află o ambiţie de fier şi povestea unei fete dintr-un sat de agricultori care şi-a dorit să ajungă pe cele mai înalte culmi ale carierei.
Fata de pe uliţele Hlipiceniului

Sabina Baltag s-a născut în comuna Hlipiceni, o comunitate de agriculturi şi crescători de animale. A crescut în casa părintească, mică, după modelul caselor de la ţară din zona respectivă, dar foarte bine îngrijită. Sabina provine dintr-o familie de oameni gospodari obişnuiţi cu cele mai grele munci. La aproape 14 ani, Sabina termina şcoala gimnazială în satul natal. Îşi aduce aminte că nu era pasionată de sport. Activităţile fizice însemnau pentru fata din Hlipiceni munca în gospodărie şi joaca cu ceilalţi copii din sat.

”La vremea aceea nu mă gândeam la ceva anume. Nu doream să mă fac ceva în mod special. Nici sport nu doream neapărat să fac”, spune Sabina Baltag. Într-o zi la şcoală a venit selecţionerul de la Clubul Sportiv Botoşani, secţia haltere. După un scurt test a fost chemată la o altă probă, la club, la Botoşani. ”Eu eram în timpul orelor. A venit în selecţie şi a vrut să ia copii la haltere. De la ţară. M-a văzut pe mine şi a zis că o să fac o treabă bună, să vin la Botoşani şi să dau o probă. Şi am rămas la haltere. Nu ştiam mare lucru despre haltere şi nu pot explica de ce am luat această decizie. Pur şi simplu aşa am simţit”, spune Sabina Baltag. Pe scurt, acum trei ani Sabina Baltag a fost legitimată la Clubul Sportiv Botoşani, secţia haltere, şi începea să înveţe de la zero bazele acestui sport.
”Mama nu a vrut să mă lase”

Dacă Sabina a acceptat rapid această selecţie şi a dorit să se apuce de un sport pe care nu-l cunoştea, părinţii fetei nu au fost de acord. Mai ales mama Sabinei. ”Părinţii nu au fost de acord. În primul rând mama nu a vrut să mă lase, fiindcă este un sport pentru băieţi şi mi-a zis că o să mă dezvolt, o să am muşchi. Le-am spus să mă lase măcar să încerc”, spune Sabina Baltag. Convinsă şi de antrenori, mama fetei a fost în cele din urmă de acord, iar Sabina a ajuns elevă la Liceul cu Program Sportiv în municipiul Botoşani, dar cazată şi legitimată la Clubul Sportiv Botoşani. ”La început nu am fost de acord. I-am spus că este un sport de băieţi, nu este de fete. Dar ea a vrut şi atunci când Sabina îşi pune ceva în cap trebuie să se întâmple. Este ambiţioasă. Nu am avut încotro şi am încurajat-o pentru că este copilul meu”, spune Doina Baltag, mama fetei. Au urmat apoi antrenamentele dure la care Sabina dădea tot ce avea mai bun. ”Dorinţa mea era să ajung pe podium şi nu-mi păsa de cât de greu este. A fost foarte multă muncă, dar eu de muncă nu am fugit niciodată”, spune Sabina. Odată cu bătăturile care se înmulţeau în palme, de la ridicat greutăţi din ce în ce mai mari, au început însă să vină şi rezutatele.

Articol integral : adevarul.ro
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata