1 martie andrei

Facturi imense “umflate” de preoţi din județul Botoșani şi de cinci ori

1 707

„Am să le spun şi strănepoţilor ce mi s-a întâmplat cu preoţii dumneavoastră în Moldova”. Un grup de binefăcători cu posibilităţi materiale care locuiesc acum în Bucureşti, şi care au ajutat de mai bine de 10 ani de zile comunitatea din care sunt de baştină au reclamat către Mitropolia Moldovei şi Bucovinei faptul că în actele lor de binefacere au fost păcăliţi, de mai multe ori, de preoţii pe care i-au ajutat să construiască case parohiale şi să renoveze biserici: facturi umflate, companii dubioase care au făcut lucrările etc. Aceştia au spus că îşi retrag definitiv sprijinul din zonă şi critică Mitropolia, cât şi pe Înaltpreasfinţitul Teofan, că nu vor să ia măsuri împotriva preoţilor respectivi. Surse din cadrul Mitropoliei au pus la dispoziţia „Ziarului de Iaşi” întreaga corespondenţă purtată între Mitropolie, grupul de binefăcători de la Bucureşti şi Inspecţia Bisericească (organismul mitropoliei prin care se verifică diferitele nereguli semnalate). Am ales să păstrăm anonime datele donatorilor, pentru a le proteja identitatea, iar în continuare vă descriem doar o parte dintre neregulile identificate şi semnalate de aceştia. Acuzaţiile aduse de binefăcători sunt însă de-a dreptul uluitoare: facturi de zeci de mii de lei umflate şi de peste trei ori, unele chiar şi de 5 ori, de către preoţii în cauză.

Donatorii de la Bucureşti spun că în 2019 s-au oferit să construiască o casă parohială în satul Busuioceni, undeva lângă Dorohoi, strângând bani şi trimiţând continuu atât bani, cât şi materiale, astfel încât întreaga construcţie a fost terminată în cinci luni şi jumătate de la momentul primelor săpături în fundaţie. Prima problemă de colaborare a fost însă aici, cu preotul din parohia respectivă, Marian Iftodi (FOTO JOS-inconjurat de copii).„Nu m-a sunat niciodată să-mi spună că a făcut şi ce este de făcut cu banii pe care i-am trimis. Am avut o comunicare proastă. Am simţit că banii pe care mi-i cerea pentru lucrări erau mai mulţi decât ar fi costat cu adevărat. Nu mi-a trecut vreo clipă prin cap că acest preot o să mă fure, dar, spre stupoarea mea, a făcut-o”, povestesc donatorii în textul uneia dintre scrisori. Aceştia exemplifică: pentru terminarea fântânii, preotul le-ar fi cerut 3.500 de lei, când au descoperit că fântâna a costat de 5 ori mai puţin: 700 de lei.Pentru împrejmuirea cu gard a întregii suprafeţe pe care se afla şi casa parohială au cerut 14.600 de lei, iar când au solicitat de la Bucureşti suprafaţa, materialele folosite şi toată socoteală făcută cu o firmă din Dorohoi, suma reală fiind de fapt cu 10.000 mai mică: 4.600 de lei. „Atunci m-am mâhnit foarte tare şi i-am spus: «Părinte, cum este posibil, eu nu ştiu de unde să strâng bani să-ţi trimit, şi dumneata mă minţi în felul ăsta?» Şi i-am spus că nu-l mai ajut. Ştiţi care a fost răspunsul lui, Înaltpreasfinţite? «Nu vreţi să mă ajutaţi, nu vreţi. Asta e!» Ce ar fi făcut altul în locul meu?”, se mai precizează în textul scrisorii adresate mitropolitului. Casa parohială despre care vorbesc donatorii a fost în final finalizată şi mobilată, iar în toamna acestui an ar urma să fie sfinţită de către un înalt ierarh al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

1 Comentariu
  1. un cetatean Spune

    Preotii. calugari ,maicute circula cu masini scumpe nemipomenind de locuintele lor referitor le preoti si multe altele legate de familie.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata