pas top

Examen naţional, cu subiecte unice, pentru ocuparea funcţiei de director de şcoală

0 257

Un examen naţional, cu subiecte unice, ar fi varianta optimă pentru ocuparea funcţiilor de directori în şcolile din ţară.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, se gândeşte că un astfel de cocnurs ar putea fi organizat înainte de luna august, când expiră actualele mandate.

La nivelul județului Botoșani ultimele numiri cu delegație pentru directori și directori adjuncți au avut loc la începutul lunii ianuarie 2021. Atunci la 12 unităţi şcolare şi Palatul Copiilor din Botoşani au fost numiți cu delegație directori sau directori adjuncţi noi. Acestora li se adaugă alți zeci de directori și directori adjuncți ce au câștigat concursul organizat în decembrie 2016 şi au primit numirea la începutul lunii ianuarie 2017 și cărora le-a fost prelungit cu delegație contractul de management pentru încă un an școlar, respectiv 31 august 2021, dar nu mai târziu de organizarea unui concurs.

Sorin Cîmpeanu a declarat, joi seara, la TVR 1, că profesionalizarea conducerii şcolilor este un obiectiv în proiectul „România educată”, iar concursurile pentru ocuparea funcţiilor de directori de şcoli trebuie organizat.

„Concursurile trebuie să aibă loc, de preferinţă înainte de expirarea mandatelor actualilor directori în luna august. Nu este deloc simplu, deoarece avem examene naţionale, avem titularizare şi definitivat, avem foarte multe activităţi în calendarul acestui an şcolar, dar, pe de altă parte, avem şi condiţii ce impun restricţii cu privire la organizarea concursurilor”, a spus Cîmpeanu.

Ministrul a precizat că varianta optimă ar fi un examen naţional, în primă etapă, de unde să se califice cei care obţin minim nota 7.

„Una din variantele pe care le luăm în calcul ar fi aceea de derulare a unui examen naţional scris cu subiecte relevante, cu subiecte unice în prima săptămână din luna iulie urmând ca, mai apoi, în etapa a doua, cei care vor fi reuşit să treacă un plafon de minim nota 7 sau mai mult, oricum, nu sub 7, pentru că directorii de şcoli trebuie să fie, într-adevăr, cei mai buni, cei care îşi dovedesc abilităţile manageriale, la final de iulie, în ultima săptămână, ar putea fi organizată etapa a doua, în care să participe doar cei care au promovat examenul scris naţional. Este un obiectiv, este varianta cea mai bună”, a mai spus Cîmpeanu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata