Evaluarea Naţională : „Examenul va deveni obligatoriu pentru toţi elevii!”

0 597

Mai mulţi parlamentari au pregătit o modificare a Legii Educaţiei Naţionale care se adresează elevilor din clasa a VIII-a. Astfel, potrivit proiectului iniţiat de opt deputaţi PSD şi USR, examenul de Evaluare Națională va deveni obligatoriu pentru toţi elevii.

În acest moment, alineatul 5 din articolul 74 al legii Educatiei Nationale prevede ca „la finalul clasei a VIII-a, in baza unei metodologii elaborate de Ministerul Educatiei Nationale, se realizeaza o evaluare nationala obligatorie a tuturor absolventilor”. Propunerea de modificare a legii spune ca „se realizeaza o evaluare nationala obligatorie a tuturor elevilor”.

„Prezenta initiativa legislativa propune modificarea Legii Educatiei Nationale pentru a asigura tuturor elevilor de clasa a VIII-a dreptul de a sustine Evaluarea Nationala.

În prezent, acest drept este rezervat doar absolventilor de clasa a VIII-a”, se spune in expunerea de motive a noii legi, potrivit portalinvatamant.ro.

„Elevii care nu promoveaza clasa a VIII-a, fie pentru ca sunt intr-o situatie de corigenta la cel putin o materie sau pentru alte motive, nu sustin evaluarea nationala. Vorbim anual de peste 30.000 de elevi, aproape 20% din fiecare generatie, pe care nu ii evaluam.

Sistemul actual permite scolilor sa isi ridice articificial – dar legal – media la evaluarile nationale, lasand in situatie de corigenta elevii care prezinta risc ridicat de a avea rezultate slabe la evaluare”, explică iniţiatorii legii.

Ce se modifică în Legea Educaţiei Naţionale

Forma actuală

– „la finalul clasei a VIII-a, in baza unei metodologii elaborate de Ministerul Educatiei Nationale, se realizeaza o evaluare nationala obligatorie a tuturor absolventilor”.

Forma propusa in noua lege

– „la finalul clasei a VIII-a, in baza unei metodologii elaborate de Ministerul Educatiei Nationale, se realizeaza o evaluare nationala obligatorie a tuturor elevilor”.

Deocamdata, aceasta este o propunere de modificare a legii, depusa in Parlamanent, care urmeaza sa fie supusa la vot si sa intre in vigoare daca va fi adoptata si mai apoi promulgata de presedintele Romaniei.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata