Erou botosanean condus pe ultimul drum la 101 ani

0 945

Pe 23 februarie ar fi împlinit 101 ani, însă drumul lui Lazăr Şufaru prin această lume s-a încheiat aici. Lazăr Şufaru, din satul Hilişeu Crişan, comuna Hilişeu Horia, unul dintre cei cinci botoşăneni sărbătoriţi anul trecut în campania Ministerului Afacerilor Interne, „O viaţă cât un Centenar” a fost înmormântat astăzi, la capătul unei vieţi în care eroismul, cinstea, buna-cuviinţă şi respectul faţă de seamăn au fost coordonatele esenţiale.

Alături de primarul comunei Hilişeu Horia, Ioan Butnaru, reprezentanţi ai prefectului Dan Şlincu au depus o jerbă de flori şi au transmis familiei veteranului mesajul oficialului, care şi-a exprimat mâhnirea că nu a putut fi prezent personal.

„L-aţi avut aproape de dumneavoastră atâta timp şi l-aţi apreciat pentru înţelepciune şi dragostea pe care a împărţit-o tuturor. Regret plecarea domnului Şufaru, un om cu un caracter deosebit, erou al ţării, veteran de război. Dumnezeu să vă întărească, iar pe dumnealui să-l odihnească în rândul drepţilor”, a fost mesajul reprezentantul Guvernului.

 

Fratele cel mic al veteranului, Gică Şufaru, care are 97 de ani, este de asemenea veteran de război necombatant şi deţinut politic, cu o poveste de viaţă similară fratelui său. A impresionat familia şi vecinii care au venit să-şi ia rămas bun de la Lazăr Şufaru prin ataşamentul său faţă de fratele mai mare, efortul de a veni de la Iaşi pentru înmormântare dar şi prin propriile experienţe trăite de-a lungul vieţii- 12 ani de puşcărie politică, muncă silnică şi apoi urmărire permanentă, până la căderea regimului comunist.

În vara anului trecut, Ministerul Afacerilor Interne a declanşat campania „O viaţă cât un Centenar”, prin care au fost sărbătoriţi românii care în anul 2018- anul în care s-au împlinit 100 de ani de la Marea Unire din 1918-, au împlinit 100 de ani. Cinci botoşăneni care au împlinit anul trecut 100 de ani au fost vizitaţi de prefectul Dan Şlincu, şefii structurilor judeţene ale MAI precum şi comunicatorii acestor instituţii.

Lazăr Şufaru din Hilişeu Crişan, Dumitru Carvaschi din Pleşani, comuna Călăraşi, Aurora Sesernan din Murguţa, Dobârceni, Petre Sacară din Băbiceni, Durneşti şi Vasile Balan din Avrămeni au fost felicitaţi pentru tot ce-au făcut pentru ţară şi au primit o scrisoare de felicitare semnată de ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, un tricolor şi o insignă cu inscripţia ,,România 100” precum şi cadouri simbolice pentru a marca un secol de viaţă şi de istorie.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata