Editie aniversare a Festivalului „Satule, mandra gradina” din Bucecea. 40 de ani in slujba cantecului popular

0 837

Oraşul Bucecea este în sărbătoare. Luni şi mare are loc a XL-a ediţie a Festivalului Concurs “Satule, mândră grădină”. Organizat de Primăria şi Consiliul Local Bucecea, Consiliul Judeţean Botoşani şi Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, festivalul se bucură de prezenţa a peste 50 de concurenţi. „Este o ediţie jubiliară şi ne bucurăm că putem organiza şi anul acesta ediţia XL. Este greu de organizat un Festival timp de 40 de ani fără nicio sincopă. Pe parcursul celor 40 de ani au urcat pe scenă solişti care au avut ceva de spus în muzica populară românească. Practic scena Centrului Cultural de la Bucecea a fost o rampă de lansare pentru mulţi tineri şi tinere care mai târziu au evoluat pe marile scene ale ţării şi nu numai, chiar şi marile scene din unele capitale ale Europei. Aş vrea să mulţumesc tuturor celor ce s-au implicat în mod real pentru menţinerea acestui Festival”, a declarat Andron Ţâmpău, primarul oraşului Bucecea. Concurenţii au fost acompaniaţi luni, în prima zi de concurs de Orchestra Rapsozii Botoşanilor. I-a ajutat să mai scape de emoţii pe concurenţi prezentatoarea Festivalului din acest an solista de muzică populară Loredana Călin. Misiunea juriului nu va fi una deloc uşoară, aceştia urmând ca marţi să decidă cine va câştiga în acest an trofeul Festivalului.
„Iată-ne ajunşi la jubileul acestui Festival. Sunt 40 de ani de când acest Festival a devenit o tradiţie pentru oraşul Bucecea. Ne bucărăm de această dată de un număr foarte mare de concurenţi veniţi din mai multe judeţe, Cluj, Alba Iulia, Olt, Brăila, Galaţi, Vaslui, Vrancea, Neamţ, Iaşi şi binenţeles Botoşani. Misiunea Centrului este de a promova tradiţia noastră populară. Vor fi solişti vocali şi instrumentişti, rapsozi populari, şi din păcate un singur taraf din judeţul Suceava”, a declarat Cornelia Ciobanu, directorul Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani.
Juriul este alcătuit din Petru Neamţu, preşedintele juriului, Delia Irimia, Academia „Gheorghe Dima” Cluj, Ioan Cobâlă, dirior, Marcel Dupu – dirijor, profesor, director al Clubului Copiilor Dorohoi, Vasile Pohoaţă – etnomuzicolog, realizator de emisiuni Radio şi TVR Iaşi, Ciprian Potoroaca, dirior şi Agii-Buta Violeta – consilier, Comisia de Cultură a Consiliului Local Bucecea. Marţi, începând cu ora 14.00, este programată gala laureaților în care cei mai buni concurenți la fiecare categorie vor fi premiați și vor interpreta câte o melodie.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata