Două zile de sărbătoare la Botoșani: Ziua Culturii Naționale marcată în municipiul Botoșani, Ipotești și Agafton

0 269

Două zile de sărbătoare la Botoșani: De Ziua Culturii Naționale, Mihai Eminescu a fost omagiat în municipiul Botoșani dar și la Ipotești și Agafton.

„Noi, ce din mila sfântului/ Umbră facem pământului,/ Rugămu-ne-ndurărilor,/ Luceafărului mărilor;/ Ascultă-a noastre plângeri,/ Regină peste îngeri,/ Din neguri te arată,/ Lumină dulce clară,/ O, maică prea curată/ Și pururea fecioară, Marie!” („Rugăciune” – Mihai Eminescu)

Mihai Eminescu a avut legături strânse cu Mănăstirea Agafton, acolo unde au viețuit trei dintre mătușile sale – Sofia, Fevronia și Olimpiada – și Xenia Velisarie, fiica Saftei Iurașcu-Velisar, verișoara poetului. Mănăstirea Agafton păstrează crâmpeie din copilăria lui Eminescu.

Cele trei mătuși și verișoara lui Eminescu își dorm somnul de veci în cimitirul Bisericuței de lemn înalțată de Sihastrul Agafton.

„Azi, când se împlinesc 174 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu am avut deosebita onoare de a depune din partea Consiliului Județean Botoșani, flori la bustul marelui poet din fața teatrului, la statuia din curtea Mănăstirii Agafton și la mormintele mătușilor poetului Sofia, Fevronia și Olimpiada și a verișoarei Xenia”, a spus Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

Duminică acțiunile au început la  Memorialul Ipotești la Centrul National de Studii „Mihai Eminescu”.

Aici a avut loc un Te Deum în Bisericuța familiei Eminovici; depuneri de flori, pectacol de muzică și poezie „Când însuși glasul gândurilor tace…”

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata