Doua surori gemene abuzate de tatal vitreg isi cauta acum dreptatea

0 1.771

Două surori gemene împart drama vieţii lor. În copilărie, Gabriela şi Mihaela Ştefliuc au fost abuzate de către tatăl vitreg. După mai multe tentative de suicid şi sute de ore de terapie, treisprezece ani mai târziu, fetele au fost pregătite să ceară dreptate. Doar că dreptate nu s-a mai făcut. Cercetările au început anul trecut, după ce Observator a prezentat cazul, şi chiar dacă faptele au fost dovedite, dosarul a fost clasat. Gemenele, deşi copile în cei patru ani de abuzuri, n-ar fi depus o plângere scrisă împotriva agresorului.

Într-un sat din Botoşani, în urmă cu 17 ani, un tată vitreg a început să-şi violeze fiicele.

 

Au urmat ani grei de suferinţă. Când Mihaela a avut prima tentativă de sinucidere, un psiholog a aflat ce se întâmplă. Apoi, a mai încercat de opt ori. Avea doar 16 ani.

GABRIELA ŞTEFLIUC, victimă: „A fost o sesizare verbală, Mihaela fiind internată la psihiatrie, sub tratament… Poliţistul i-a zis că doar atunci când Mihaela va fi pregătită să meargă la el.”

Numai că nimeni nu a înregistrat nicio plângere scrisă. Şi abuzurile au rămas doar în copilăria distrusă a unor copiii care, mult mai târziu, au reuşit să găsească curajul să ceară dreptate. În urmă cu un an. Observator a difuzat atunci drama fetelor. Şi s-a deschis un dosar penal.

GABRIELA ŞTEFLIUC: „Trebuie să te lupţi să dovedeşti ceva care există. Şi pe hârtie”.

După un an de la începerea cercetărilor, un procuror… a clasat cauza! Cu toate că, negru pe alb, s-a constatat că abuzurile au existat!

TAMARA LENZ, avocatul gemenelor: „Au fost încălcate toate principiile penale de cercetare. Nu există termen de prescripţie”.

Motivul clasării este acela că, la vremea comiterii faptelor, nu a fost depusă o plângere împotriva agresorului. Nimeni nu a ţinut cont de faptul că, la acea vreme, fetele erau eleve de şcoală primară.

TAMARA LENZ, avocatul gemenelor: „Organele de cercetare ar putea, chiar şi în ziua de astăzi, să repună în termen pe una dintre cele două surori abuzate sexual într-un mod grotesc de către octoritorul legal, de către soţul mamei, la acea vârstă”.

Soluţia a fost deja contestată. Am încercat să luăm legătura cu procurorul. Nu am primit un punct de vedere. Dar Gabriela a ţinut să îi transmită un mesaj.

GABRIELA ŞTEFLIUC, victimă: „Nu-i doresc niciodată să aibă vreo fată, sau două … şi să treacă prin ceea ce am trecut noi!”

Surorile au cerut un ordin de protecţie. L-au primit în mai puţin de o oră. Pentru că, în tot acest timp, abuzatorul este liber. Un om care, pe timpul cercetărilor, a picat şi testul poligraf.

Ilie Vasiliu nu a recunoscut niciodată faptele. Cel puţin, nu în faţa victimelor sale.

GABRIELA ŞTEFLIUC, victimă: „El merge prin baruri în satul în care locuim şi se laudă că nu va face puşcărie în acest sens”.

Până la o decizie definitivă, gemenele încearcă să-şi accepte trecutul prin terapie.

GABRIELA ŞTEFLIUC, victimă: „Aşteptăm ca omul ăsta să primească o pedeapsă. Cât de mică ar fi ea.”

O decizie cu privire la contestaţia clasării cauzei va fi luată în câteva zile.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata