Dosarul de coruptie a unui fost director va fi rejudecat
Un fost director trimis în judecată de procurorii DNA sub acuzaţia de abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată va fi rejudecat. Decizia a fost luată vineri de magistraţii Curţii de Apel Suceava şi îl vizează pe Mihai Axinte, fost director la Direcţia Silvică. Iniţial magistraţii Tribunalului Botoşani au dispus achitarea acestuia pe motiv că faptelenu sunt prevăzute de legea penală.
„Dispus rejudecarea la prima instanţă sau la instanţa competentă. Solutia pe scurt: Admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava, de partea civilă Regia Naţională a Pădurilor – ROMSILVA prin DIRECŢIA SILVICĂ BOTOŞANI şi de inculpatul Axinte Mihai împotriva sentinţei penale nr. 174/03.11.2016 pronunţată de Tribunalul Botoşani – Secţia penală în dosarul nr. 2938/40/2015. Desfiinţează în totalitate sentinţa penală apelată şi trimite cauza spre rejudecare aceleiaşi instanţe”, se arată pe portalul Curții de Apel Suceava.
DNA Suceava la trimis în judecată pe Mihai Axinte, fost director în cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP) – Romsilva, Direcţia Silvică Botoşani. El este acuzat de abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, pentru că nu a contestat împroprietărirea cu 351 ha de pădure a unui cetăţean străin şi a achiziţionat terenul, în numele RNP, cu 2,5 milioane de lei.
Procurorii anticorupţie arată în rechizitoriu că, în perioada 20072008, Mihai Axinte a înlesnit, cu intenţie, diminuarea fondului forestier naţional proprietate publică a statului român prin refuzul de a dispune iniţierea unor acţiuni civile la instanţa judecătoreasă competentă în vederea constatării nulităţii absolute a două hotărâri ale Comisiei Judeţene de Aplicare a Legilor Fondului Funciar Botoşani şi a unui titlu de proprietate prin care a fost retrocedată, cu încălcarea prevederilor legale, suprafaţa totală de 351 ha teren cu vegetaţie forestieră unei persoane care nu avea cetăţenia română şi nu putea beneficia de dispoziţiile legale privind reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafeţele de terenuri cu destinaţie forestieră.
DNA Suceava susţine că Axinte avea obligaţia să facă aceste demersuri juridice în baza unui raport al Corpului de Control al Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva.
Procurorii arată că, în cursul anului 2007, ştiind nelegalitatea reconstituirii dreptului de proprietate asupra suprafeţei de 351 ha teren cu vegetaţie forestieră, precum şi obligaţia stabilită în sarcina sa, în calitate de director al Direcţiei Silvice Botoşani, prin raportul Corpului de Control al Regiei Naţionale a Pădurilor de a face demersurile juridice necesare la instanţa de judecată competentă în vederea constatării nulităţii absolute a titlului de proprietate şi a actelor subsecvente, Axinte, cu rea-credinţă şi în numele Regiei Naţionale a Pădurilor, a achiziţionat, prin cumpărare, suprafaţa de 351 ha teren cu vegetaţie forestieră de la aceeaşi persoană, pentru suma de 2.439.450 de lei, provenind din fondul de conservare şi regenerare a pădurilor.
Această sumă, cu care a fost cumpărată pădurea, reprezintă deopotrivă prejudiciul material cauzat RNP – Romsilva, Direcţia Silvică Botoşani (la care se adaugă suma de 37.782 de lei reprezentând cheltuieli conexe) şi folosul necuvenit obţinut de persoana neîndreptăţită la reconstituirea dreptului de proprietate pentru aceeaşi suprafaţă de teren, precizează procurorii.