Doliu în cultură: Maestrul Ioan Cobâlă a trecut la cele veşnice
Doliu în cultură: Maestrul Ioan Cobâlă a trecut la cele veşnice.
Orchestra ”Rapsozii Botoșanilor” anunță cu mare tristețe retragerea Maestrului Ioan Cobâlă în culisele veșniciei.
Regretăm nespus, ne simțim singuri și debusolați. Noi pierdem un reper, un mentor, un prieten, un om cu har și dar, care a slujit până în ultima clipă a vieţii cultura tradiţională românească cu dăruire deplină, muncă până la epuizare şi sacrificii nenumărate.
Fiecare dintre noi îi suntem veșnic îndatorați pentru că dincolo de relația profesională, ne-a fost ca un tată, sfătuindu-ne, ajutându-ne, înțelegându-ne nevoile profesionale și personale.
Maestrul Ioan Cobâlă a făcut din Orchestra “Rapsozii Botoșanilor” o școală de folclor, formând din tineri talentați, profesioniști veritabili. Și-a dedicat viața nouă, întregii orchestre și folclorului românesc.
Maestre, veți continua să existaţi în sufletele, amintirile şi cântecele pe care ni le-ați lăsat moştenire! Suntem datori să ducem mai departe „proiectul vieţii” dumneavoastră şi o vom face necontenit!
Am rămas cu sufletele sfâșiate de durere și ne rugăm Bunului Dumnezeu să vă primească în ceata celor drepți.
Sincere condoleanțe familiei!
Colectivul Orchestrei Populare ”Rapsozii Botoșanilor”.
Ioan Cobâlă născut la 1 ianuarie 1947 iar de numele său se leagă Orchestra Rapsozii Botoşanilor cu care a cucerit lumea. Despre Ioan Cobâlă se vorbeşte numai la superlativ în anii pe care i-a petrecut în fruntea orchestrei ,,Rapsozii Botoşanilor’’, numele său s-a transformat în renume, nu doar la nivel naţional, ci pe mai toate meridianele lumii. Folclorul românesc, prin bagheta lui Ioan Cobâlă, s-a transformat într-o armă cu care orchestra condusă de el a cucerit lumea. De la Chişinău la Beijing şi din Dubai la Copenhaga, viersul folclorului românesc, sub bagheta maestrului Ioan Cobâlă, a răsunat purtând pe ritmurile sale ceva din imaginea culturii româneşti. Caracterizat de marii etno-muzicologi drept unul dintre cei mai valoroşi dirijori de muzică populară din ţara noastră, Ioan Cobâlă a fost solicitat în nenumărate rânduri să imprime în studiourile de radio şi televiziune melodii care vor dăinui prin veacuri ca o arcă ce trece peste potopul timpului nestematele folclorului românesc.