Discutii aprinse intre alesii locali : „Se intoarce in mormant Eminescu cand vede ce panarama am ajuns să facem aici” – VIDEO –

1 502

În şedinţa de Consiliul Local de azi aleşii locali au discutat aprins pe marginea acordării Premiului Opera Omnia Mihai Eminescu. Discuţiile au fost deschise de Andreea Buiuc care a cerut explicaţii primarului Cătălin Flutur. „Ce aveţi de gând să faceţi cu manifestările referitoare la Ziua Culturii Naţionale, având în vedere că absenţa dumneavoastră la aceste manifestări este deja de notorietate, însă atitudinea dumneavoastră faţă de cei care se implică în activităţile societăţii noastre nu este una deloc constructivă. Am un singur lucru, eu cred că un oraş nu se conduce din ţările calde şi decât să faceţi afirmaţii distructive, aş sugera să găsiţi soluţii”, a fost interpelarea consilierului social democrat. Replica a venit din partea edilului care susţinte că soluţiile trebuie date de membrii Comisiei de Cultură a Consiliului Local. „O să provoc Comisia de Cultură, eventual să ia în considerare ceea ce s-a întâmplat în acest an și dacă considerați, stimați colegi din Comisia de Cultură, că trebuie o schimbare la regulament, să-l prezentați în Consiliul Local, să-l supuneți la vot și să ținem aceste manifestări așa cum vă doriți dumneavoastră. Este clar o problemă, dacă considerăm că trebuie să avem un regulament al nostru. Este o provocare pentru Comisia de Cultură, că de asta e Comisie de Cultură, sunt oameni specializați. Așteptăm propuneri”, a declarat Cătălin Flutur.

VIDEO

A intervenit consilierul liberal Eugen Ţurcanu.  „A ajuns să fie un subiect de cancan național acordarea premiului de poezie la Botoșani. Eu aș recomanda celor care organizează, dar în primul rând nouă şi aşa zisei Comisii de Cultură, să încercăm să administrăm noi acest premiu național de poezie, cel puţin în partea de acordare şi a spectacolului de la Teatrul Eminescu. Modul de jurizare, de alegere a câştigătorului să rămână mai departe în grija Fundaţiei „Caiete Botoşănene – Hyperion”, nu intrăm acolo, nu ne pronunţăm, nu suntem calificaţi să judecăm noi actul artistic, dar cel puţin în organizarea acelei gale, că acolo e Cuiul lui Pepelea, ce se întâmplă acolo, am putea acolo să intervenim noi şi să ne spunem punctul de vedere. Avem profesionişti, oameni care ştiu să prezinte spectacole, care ştiu să facă spectacole”, a spus Eugen Ţurcanu.

VIDEO

După ce l-a felicitat pe viceprimarul Marian Murariu pentru reprezentanţa cu demnitate a municipalităţii în cadrul cadrul galei acesta a ţinut să menţioneze că municipalitatea nu se face vinovată pentru gafele evenimentului. „În rest, să premieze pe cine vor, să dea premiu cui vor, de acasă, prin satelit, prin skype. Dar dacă așa au hotărât dumnealor, nu-i treaba noastră. Am văzut că au aruncat în curtea noastră, primăria e vinovată, Consiliul Local e vinovat. Vinovaţi suntem noi că suntem de bun simţ şi am mers pe mâna unor aşa zis profesionişti”. a afirmat Eugen Ţurcanu.

VIDEO

Primarul municipiului susţine însă că cel care obţine acest premiu ar trebui să fie prezent la Botoşani.
„Cred că la toate aceste manifestări şi punctul culminant pentru care vine toată lumea în sala aia din Botoşani este prezenţa laureatului. Am fost târâţi într-o luptă care să dă de ani de zile la nivelul Uniunii Scriitorilor….Dacă câştigătorul nu ar fi fost pe scenă, intram într-o altă discuţie, la fel de spumoasă. Că degeaba am organizat la Botoşani, dacă nu am fost în stare să îl aducem pe laureat pe scenă. Suntem şi părtaşi noi acolo, suntem victime colaterale, într-o luptă dusă cu multă efervescenţă de ani de zile la nivelul unui organism pe care nu îl putem controla sub nicio formă” a spus Cătălin Flutur.

VIDEO

Eugen Ţurcanu nu a fost însă de acord cu primarul municipiului. „Facem și noi un lucru bun, sau încercăm să-l facem și ajungem să fim subiect de bășcălie națională. Am făcut și noi un premiu național de poezie, hai să-l facem măcar ca lumea la Botoşani, că se întoarce în mormânt Eminescu când vede ce panaramă am ajuns să facem aici”, a precizat Eugen Ţurcanu.

1 Comentariu
  1. Florin Spune

    Jumătate din ei nici nu știu bine cine e Eminescu…….ție scîrbă pur și simplu

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata