Dezinfectanţi diluaţi şi fără substanţa activă, pe piaţa din România

0 168

Aproape jumătate din substanțele biocide, cumpărate aleatoriu și testate oficial, au conținut substanță activă diluată sau chiar zero.

„Nu doar mari producători autohtoni vând biocide neconforme pe piața din România, ci chiar și giganți internaționali din industrie. Turnul Sfatului a descoperit și cum, de data aceasta, instituțiile statului român au fost avertizate asupra amplorii acestor situații generatoare de profituri necuvenite și care reprezintă un atentat asupra sănătății populației. Fără ca cineva să reacționeze în vreun fel.

Din primăvara anului trecut, de când a fost declarată starea de urgență din cauza pandemiei, o nouă afacere și-a dezvăluit potențialul: producția de dezinfectanți. Atât de mare a devenit cererea de avizare a produselor biocide pentru piața din România încât cei de la Comisia de avizare a produselor biocide din cadrul Institutului de Sănătate Publică n-au mai făcut față. Așa că din mai 2020 s-a înființat o a doua comisie, una militară și care funcționează pe perioada stării de alertă în cadrul Institutului Cantacuzino. În cinci luni (iunie – octombrie 2020), numai această a doua comisie a încuviințat vânzarea pe piața din România a 200 de noi produse biocide: geluri dezinfectante, săpunuri chirurgicale, dezinfectanți de suprafețe.

De cealaltă parte, Registrul național al produselor biocide – cel întocmit de comisia permanentă din cadrul INSP – consemnează că la începutul acestui an erau avizați pentru vânzarea în România alți aproape 400 de dezinfectanți”, scriu jurnaliştii de la turnulsfatului.ro din Sibiu.

Jurnaliștii au ales la întâmplare opt produse destinate în special cadrelor medicale sau sălilor de chirurgie şi au mers cu ele la Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Chimie și Petrochimie, din București.

După aproximativ o lună, au venit rezultatele: un săpun chirurgical și doi dezinfectanți aveau o cantitate de substanță activă mai mică decât cea declarată pe etichetă și, implicit, în avizul de punere pe piață. Cea mai deplasată situație este cea a unui produs vândut sub eticheta ”Hygienium. Gel antibacterian. Testat virucid”. Potrivit etichetei, gelul respectiv ar fi trebuit să conțină o concentrație de 70% alcool etilic. ”În urma analizei, alcoolul etilic nu s-a identificat în această probă”, a fost constatarea celor de la ICECHIM.

Jurnaliştii sibieni susţin că au cumpărat un recipient cu un litru cu gel dezinfectant produs sub brandul ”Hygienium”, pe a cărui etichetă scria că produsul este ”testat virucid conform SR EN 14476 (un standard de verificare a antisepticelor și dezinfectantelor chimice – n.r.)”. ”Pentru efect bactericid împotriva bacteriei E.Coli se aplică 3 ml nediluat, direct pe mâini, timp de 30 de secunde”, scrie pe etichetă, deasupra mențiunii potrivit căreia substanța activă este alcoolul etilic, cu o concentrație de 70% în unități metrice.

În realitate, însă, în urma testelor cerute de Turnul Sfatului, cei de la ICECHIM au descoperit că respectivul dezinfectant nu conține nici urmă de alcool etilic, asta în condițiile în care limita de detecție a metodei folosită la analiză este de 0,04%. În schimb, în respectivul gel a fost descoperit alcool izopropilic, în proporție de 64,6%.

„Alcoolul izopropilic nu se poate folosi fără să fie depus un dosar special pentru moleculele aprobate. Cu alte cuvinte, folosind alcool izopropilic în loc de etilic, cu acel biocid nu mai obții deloc efectul pentru care a fost produs. Dimpotrivă, poate înrăutăți situația, determinând bacteriile să devină tot mai rezistente”, a declarat pentru sursa citată un chimist care a vrut să rămână anonim.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata