Deputatul PSD Marius Budai anunta organizarea de informari publice pentru explicarea mecanismului de plata defalcata a TVA

0 708

Parlamentarul social-democrat Marius Budăi a anunțat astăzi că a propus Ministerului Finanțelor Publice organizarea unor sesiuni de informare la nivel central și local în fiecare județ pentru explicarea mecanismului de plată defalcată a TVA care va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2018. Astfel, direcțiile regionale și locale a finanțelor publice ar urma să stabilească un program de întâlniri între reprezentanții ANAF și mediul de afaceri pentru clarificarea și detalierea modalității în care va funcționa acest sistem.

În calitate de membru în Comisia pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților consider că este important să explic atât operatorilor economici, cât și contribuabililor plătitori de taxe și impozite din țara noastră care sunt beneficiile mecanismului de plată defalcată a TVA și modul în care se va aplica acest sistem, începând cu 1 ianuarie 2018. Aproximativ 6 miliarde de lei vor fi aduse în plus, la bugetul statului, până în 2020. Acesta este impactul benefic minim estimat pe care aplicarea TVA defalcat îl va aduce. În prezent sunt 350.000 de firme cărora va trebui să li se aplice TVA defalcat, dar sunt milioane de români care sunt beneficiari ai încasărilor bugetare suplimentare”, a declarat Marius Budăi.

TVA defalcat se introduce gradual, de la 1 Octombrie, opțional, iar de la 1 ianuarie obligatoriu. Firmele care adoptă TVA defalcat până la 1 ianuarie 2018, primesc o bonificație de 5% la impozitul pe profit și li se anulează, în anumite conditii, penalitațile la TVA restant.

În ceea ce privește modalitatea de aplicare a acestui nou mod de colectare a TVA, nu există costuri suplimentare pentru agenții economici. Conturile de TVA vor fi deschise automat si gratuit de Trezorerie și nu vor avea comision. Operarea lor se va putea face online, electronic, începând cu 1 ianuarie. Agenții economici corecți care își achită TVA-ul vor fi avantajați prin eliminarea sau reducerea semnificativă a concurenței neloiale din partea acelora care nu își plătesc datoriile către stat, utilizează TVA în alte scopuri și astfel obțin beneficii incorecte. În același timp, TVA defalcat permite recuperarea sumelor reprezentând TVA aferentă operațiunilor efectuate de persoanele aflate în procesul de insolvență”, a adăugat deputatul PSD.

România deține recordul în Uniunea Europeană în privința neîncasării TVA declarat, cu 37,89%, singurele țări care mai înregistrează un deficit mai mare de 30% sunt Malta și Lituania.

Marius Budăi a mai subliniat că „măsura TVA defalcat va fi introdusă împreună cu o serie de avantaje pentru agenții economici și anume: scăderea impozitului pe profit de la 16% la 10% pentru persoanele fizice autorizate; eliminarea procedurii executării silite a firmelor în cazul în care sumele datorate statului sunt aferente creanțelor bugetare. Introducerea TVA defalcat este o măsură necesară, prevăzută în programul de guvernare, pentru reducerea evaziunii fiscale și fraudelor, protejarea intereselor statutului român și asigurarea resurselor necesare, în beneficiul oamenilor.

Cosma pentru oameni
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata