Deputatul Mihaela Hunca solicita redeschiderea Vamii Racovat : „Nu văduviți Botoșaniul și oamenii din zona de graniță de posibilitatea unei dezvoltări economice”

0 566

Deputatul Pro România, Mihaela Huncă, a solicitat ministrului finanțelor publice Eugen Teodorovici  un răspuns cu privire la deschiderea Vămii Racovat.

Întrebare:
Către: Ministerul Finanțelor Publice
Domnului ministru Eugen Teodorovici
Obiectul întrebării: Redeschiderea punctului vamal Racovăț, județul Botoșani, de la frontiera cu Ucraina
Domnule Ministru
Punctul de trecere a frontierei Racovăț stă închis din 2010 și nu am văzut nicio intenție a Guvernului să fie redeschis în următoarea perioadă. Deși investițiile au continuat, iar lucrările sunt aproape finalizate, acest punct de trece a frontierei rămâne închis. Punctul vamal este situat în județul Botoșani la frontiera dintre România și Ucraina. Vama Racovăț este unul dintre cele cinci puncte vamale de la granița cu Ucraina care au fost închise temporar pentru a fi modernizate. În prezent pe 650 de km de frontieră mai există doar 3 puncte vamale ruitiere: Sighet, Halmeu și Siret, la care se mai adaugă două puncte feroviare. Racovăț este singurul punct vamal care face legătura ludețului Botoșani cu Ucraina. În punctul vamal Racovăț s-au făcut investiții importante în cadrul unui proiect transfrontalier. Există un blocaj inexplicabil care face ca toate aceste investiții să rămână nevalorificate. Din 2014 încoace, nu auzim decât promisiuni deșarte în legătură cu termenul de deschidere a vămii. Având în vedere izolarea acestei zone a Moldovei, de restul țării, prin nepăsare și tergiversarea lucrărilor de reabilitare a infrastucturii rutiere care ar stopa decalajele economice dintre zona Botoșaniului și restul țării, vă solicit să nu închideți măcar granițele! Nu văduviți Botoșaniul și oamenii din zona de graniță de posibilitatea unei dezvoltări economice pornind de la schimburile comerciale externe! Precizez că redeschidera vămii Racovăț reprezintă o oportunitate majoră de dezvoltare economică a județului, a comunei Pomârla și a relațiilor comerciale româno-ucrainiene. Prin urmare, vă solicit să precizați dacă la nivelul ministerului dumneavoastră există în viitorul apropiat proiectul redeschiderii vămii și să avansați un termen la care punctul vamal Racovăț va fi operațional. Solicit răspuns în scris.
Cu deosebită considerație,
Deputat Pro România
Mihaela Huncă

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata