Deputat Pro România Mihaela Huncă: „PNL-ul şi Ludovic Orban se joacă cu sănătatea românilor: 90% dintre români nu-și permit să meargă la un spital privat”

0 1.209

Deputat Pro România Mihaela Huncă:

Malpraxis în guvernul Orban! PNL-ul şi Ludovic Orban se joacă cu sănătatea românilor: 90% dintre români nu-și permit să meargă la un spital privat. În aceste condiţii, este inacceptabil să iei bani de la public și să-i duci la privat!

Noaptea minţii guvernului Orban care a dat 25 de ordonanţe de urgenţă într-o singură zi, poate destabiliza serios sistemul de sănătate public al României. Dincolo de faptul că prin 25 de Ordonanțe într-o zi, guvernul Orban a amintit de practica din perioada PSD-Dragnea și a comis o forțare a regulilor democrației, aspect pe care chiar el îl critica în vremea când era în opoziție, românii sunt cei care suferă. OUG pe sănătate adoptată de Guvernul PNL asigură accesul furnizorilor privaţi la serviciile medicale decontate de la bugetul de stat. Proiectul lui Orban a fost atât de prost gândit, încât i-a supărat chiar și pe furnizorii de servicii medicale private, fără să ţină cont şi de cei care asigură în prima linie, accesul românilor la tratament, medicii din spitalele de stat. Chiar şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă Raed Arafat a explicat că prevederile ordonanţei Orban, deschid drumul integral sectorului privat comercial pentru accesarea bugetului de stat destinat sectorului medical de urgență, care și așa este limitat ca sumă, comparativ cu nevoile reale” și vor „destabiliza tot sectorul public de urgență. În acelaşi timp, reprezentanţii unităţilor sanitare private spun că nu vor mai semna, în aceste condiţii, contracte cu Casa de Asigurări de sănătate. Motivul nemulțumirii spitalelor și clinicilor private provine din faptul că li se interzice să perceapă coplată de la pacienți și că CNAS decontează serviciile medicale la valoare mai mică decât cea de la privat, aceasta nefiind calculată la valoarea reală, lucru recunoscut public inclusiv de ministrul Sănătății și de CNAS. Aşa cum a anunţat, încă de când ordonanţa pe sănătate a guvernului Orban era în faşă, Pro România a luat atitudine şi prin vot, a susţinut moţiunea de cenzură. Astfel, din fericire, căderea guvernului şi eșecul PNL pe acest proiect înseamnă că dreptul la sănătate al românilor rămâne deocamdată neafectat. Pe de altă parte, din nefericire, suspectez că nu vor renunța, pentru că la mijloc sunt alte interse care nu au nicio legătură cu intresesul public. O dovedește chiar faptul că liberalii au ales să facă aceste modificări prin OUG în condițiile în care nu se justifică în niciun fel urgența.

PRO România crede cu tărie că românii trebuie să aibă acces gratuit la serviciile publice de sănătate și va lupta pentru ca acest drept să fie respectat, indiferent cine va fi la guvernare. În condiții de subfinanțare a sistemului de sănătate, noi credem că statul este obligat să ia măsuri pentru creșterea bugetelor spitalelor publice, nu a celor private, a concluzionat deputatul Pro România, Mihaela Huncă.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata