parlamentare sus
achitei top

Deputat Mihaela Hunca, Pro Romania , cere deblocare unui proiect care „înseamnă o viață mai bună pentru 1,6 milioane de elevi români”

0 431

Deputatul Mihaela Huncă solicită Ministerului Educaţiei deblocarea unui proiect care înseamnă o viață mai bună pentru 1,6 milioane de elevi români.

psd parl jos

Declarație politică

Obiectul Declarației politice: Deblocarea Proiectului ROSE înseamnă o viață mai bună pentru 1,6 milioane de elevi români

Stimate colege, stimați colegi,

Pe 3 decembrie 2015, Guvernul României a lansat Proiectul privind Învățământul Secundar din România (ROSE). Proiectul, finanțat printr-un împrumut de 200 de milioane de euro acordat de Banca Mondială, și-a propus să sprijine elevii cu performanțe scăzute, din medii defavorizate, aflați în imposibilitatea tranziției către învățământul terțiar și a dobândirii de competențe esențiale pentru adaptarea cu succes pe piața muncii. Totodată, proiectul și-a propus să intervină la nivel de sistem, inclusiv prin revizuirea programelor școlare și revizuirea sistemului de evaluare al elevilor, contribuind la reducerea abandonului în învățământul secundar și terțiar și la creșterea ratei de promovare a examenului de bacalaureat.

Am considerat, încă din 2015, Proiectul ROSE drept unul foarte important pentru sistemul educațional din România, cu atât mai mult cu cât venea în completarea unei strategii complexe, menite să sprijine Ministerul Educației Naționale în vederea punerii în practică a programului Uniunii Europene privind educația, pentru perioada 2014-2020. Am fost optimistă în fața estimărilor reprezentanților de atunci ai Guvernului României și ai Băncii Mondiale, conform cărora 1,6 milioane de elevi din 1.160 de licee ar fi fost beneficiarii direcți ai acestui proiect.

La aproape trei ani de la acea lansare, mi s-a transmis oficial de la Ministerul Educației Naționale că bugetul aprobat pentru Unitatea de Management al Proiectelor cu Finanțare Externă este foarte redus, fiind suficient doar pentru alocarea unei singure tranșe către beneficiarii de granturi, nu patru tranșe, cum prevede Manualul de Granturi pentru Licee.

Prin urmare, având în vedere că toate bugetele beneficiarilor de grant au fost redimensionate negativ și, pe cale de consecință, sunt insuficiente pentru atingerea țintelor propuse, solicit public Ministerului Finanțelor Publice suplimentarea bugetului alocat, evitarea blocajului apărut și respectarea obiectivelor asumate. De asemenea, cred că respectul și implicarea dumneavoastră sunt meritate și de cei 1,6 milioane de elevi români, beneficiari ai acestui proiect, cărora le puteți schimba viața în bine.

Vă mulțumesc!

Deputat Mihaela Huncă

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata