Delegatie din comuna Hiliseu Horia invitata la cea de-a treia editie a „Hangului de la Sofia” din Republica Moldova -VIDEO-

0 1.103

Întărind legaturile de dragoste si prietenie de peste Prut, create de-a lungul anilor, conducerea primariei Hiliseu Horia a primit o invitatie sa participe la hramul localitatii Sofia, raionul Drochia, Republica Moldova un festival de folclor intitulat „Hangul de la Sofia”. Satul Sofia este infratit cu comuna Hiliseu Horia de cativa ani, intre cele doua localitati existand deja parteneriate culturale dar si economice. Din delegatia care a raspuns invitatiei a luat parte primarul comunei Hiliseu Horia, Ioan Butnaru, administratorul public al comunei, preotul paroh dar si alti consilieri locali. Alaturi de acestia au tinut sa duca mesajul de cooperare si respect reciproc si doi artisti locali, profesorul de muzica Ana Maria Murariu dar si instrumentistul Gabriel Serafim. Delegatia din Romania a fost intampinata cu paine si sare de catre primarul Veaceslav Magaleas, bucuria revederii aratand ca infratirea nu a fost doar un act oficial si atat. „Suntem bucurosi ca ne aflam alaturi de fratii nostri de suflet la o data importanta pentru ei, hramul satului, dar si cea de-a treia editie a festivulului Hangul de la Sofia. Alaturi de mine au venit astazi reprezentanti au autoritatii publice locale a comunei Hiliseu Horia, preotul satului dar pentru prima data am venit si noi cu ambasadori ai traditiei locale, Ana Maria Murariu profesor in cadrul corpului de profesori ai comunei noastre dar si Gabriel Serafim, un talentat interpret de muzica populara, acestia fiind cei ce vor transmite prin cantecele lor mesajul nostru de bucurie fata de aceasta comunitate” a mentionat Ioan Butnaru.

VIDEO DISCURS IOAN BUTNARU

VIDEO DANS POPULAR

VIDEO PLAIESII LA SOFIA

VIDEO VEACESLAV MAGALEAS

VIDEO IOAN BUTNARU SOFIA

VIDEO ANA MARIA MURARIU

Fiind deja la a treia editie Hangul de la Sofia este un festival apreciat de localnici, care nu au ezitat in a oferi invitatilor bucate alese, confirmand inca o data ca moldovenii de peste Prut sunt gazde excelente. Mai multe institutii locale, asociatii agricole dar si primaria au amenajat corturi unde au oferit produse traditionale tuturor celor prezenti. „Practic festivalul nostru este o promovare a traditiilor culturale si a satului nostru. Am invitat mai multe colective de dansuri din localitatile vecine dar avem si invitati de peste Prut, din Romania, din localitatea Hiliseu Horia, localitate infratita cu Sofia. Ne-a onorat cu prezenta domnul primar, o delegatie oficiala de acolo dar si artisti din Romania. Este foarte bine pentru noi sa pastram traditiile culturale ale localitatii” a declarat Veaceslav Magaleas.Programul artistic a fost unul pe masura asteptarilor ansamblurile locale dar si cele invitate delectand audienta cu dansuri si melodii de folclor. Capul de afis al festivalului a fost Ansamblul Plaiesii care au dovedit ca au succes pe ambele maluri ale Prutului. Un moment special a fost dupa ce Plaiesii au terminat actul artistic, un reprezentant de seama al comunității Boris Debrianschi oferindu-le o icoana veche de peste 150 de ani dar si suveniruri din lemn confectionate dintr-un iconostas al bisericii din localitate ce este inlocuit din cauza vechimii. Dupa ce artistii au incheiat pe scena programul a fost organizata o competitie de lupte libere intre voinicii satului, seara fiind incununata de un spectaculos foc de artificii.

 

 

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata