Decizii luate pentru reluarea cursurilor elevilor. „Recomandăm școlilor să limiteze accesul persoanelor care nu au legătură directă cu procesul educațional pe perioada intensificării transmiterii virusului gripal”

0 212

Decizii luate azi pentru reluarea cursurilor elevilor de luni. Azi inspectorii școlari au fost convocați vineri dimineață la o întâlnire cu reprezentanții Ministerului Educației.

În cadrul întâlnirii cu ministrul Ligia Deca au fost decise mai multe aspecte referitoare la obligațiile pe care le au conducerile unităților de învățământ, precum: realizarea triajului zilnic în colectivități școlare la începutul primei ore de curs a fiecărui schimb și recomandarea folosirii măștilor de protecție sanitară, atât pentru personal cât și pentru elevi/preșcolari.

După ce ședința s-a încheiat, Ministerul Educației a transmis că inspectoratele școlare vor colabora cu direcțiile de sănătate publică județene și cu Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București, în vederea explicării și accesibilizării măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor în unitățile de învățământ.

Redăm comunicatul Ministerului Educației:

S-a încheiat videoconferința cu inspectorii școlari generali, organizată de Ministerul Educației, în contextul reluării cursurilor începând cu data de 9 ianuarie 2023.  În cadrul întâlnirii, doamna ministru Ligia Deca le-a comunicat participanților concluziile discuțiilor desfășurate ieri, 5 ianuarie, la Ministerul Sănătății, cu direcțiile de sănătate publică din țară.

Doamna ministru a încurajat inspectorii să sprijine școlile pentru a continua procesul educațional în condiții normale, să pună accent pe prevenție, să încurajeze o stare de calm și să se consulte cu Ministerul Educației în situația excepțională în care o unitate de învățământ solicită suspendarea temporară a cursurilor, în baza temeiului legal, respectiv articolul 9 din ROFUIP.

În cadrul ședinței, Ministerul Educației a transmis, din partea INSP, o serie de materiale informative cu privire la măsurile de prevenire a răspândirii virusului gripal. Recomandarea a fost ca accentul să fie pus pe prevenție, să existe o comunicare strânsă cu DSP-urile și să se țină cont de recomandările făcute de acestea.

În acest context, inspectoratele școlare vor colabora cu direcțiile de sănătate publică județene și cu Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București, în vederea explicării și accesibilizării măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor în unitățile de învățământ, având următoarele obligații:

a) desemnarea unei persoane responsabile de comunicarea permanentă cu direcțiile de sănătate publică;

b) comunicarea către unitățile de învățământ a măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor cu virusul gripal, transmise de Ministerul Sănătății, inclusiv sub forma unui ghid practic pe înțelesul tuturor;

c) informarea Ministerului Educației cu privire la orice situație excepțională din punct de vedere epidemiologic constatată în unitățile de învățământ. 

Conducerile unităților de învățământ preuniversitar au următoarele obligații:

a) diseminarea către părinții sau reprezentanții legali ai elevilor/preșcolarilor/ antepreșcolarilor a informațiilor cu privire la recunoașterea simptomelor de gripă sau alte infecții respiratorii, în vederea realizării triajului epidemiologic zilnic la domiciliu, înainte de intrarea copilului în colectivitate, conform ghidului transmis de Ministerul Sănătății;

b) realizarea triajului zilnic în colectivități școlare la începutul primei ore de curs a fiecărui schimb;

c) asigurarea materialelor necesare pentru dezinfecția periodică a mâinilor și suprafețelor;

d) efectuarea dezinfecției periodice a spațiilor de învățământ;

e) aerisirea periodică a încăperilor;

f) instruirea elevilor cu privire la comportamentul adecvat, în caz de tuse sau strănut, astfel încât să nu răspândească virusul gripal, recomandarea utilizării batistelor de unică folosință;

g) recomandarea folosirii măștilor de protecție sanitară, atât pentru personal cât și pentru elevi/preșcolari;

h) informarea părinților sau a reprezentanților legali cu privire la necesitatea consultării medicului de familie la apariția simptomelor respiratorii pentru stabilirea indicațiilor terapeutice, izolării și efectuării unor eventuale investigații suplimentare.

În cadrul conferinței de presă, Ministrul Educației a spus că mâine (vineri, 6 ianuarie – n.red) va avea loc ședința cu inspectoratele pentru pregătirea deschiderii școlilor.

„De asemenea, recomandăm școlilor să limiteze accesul persoanelor care nu au legătură directă cu procesul educațional pe perioada intensificării transmiterii virusului gripal. Așa cum spuneam, avem promisiuni de sprijin din partea DSP-urilor pentru școli și pentru inspectorate, în așa fel încât toate informațiile necesare atât școlilor și personalului acestora, cât și părinților să fie puse la dispoziție. Mâine dimineață avem o videoconferință cu inspectorii generali din fiecare județ, pentru a pregăti reînceperea procesului educațional. Sigur, unul dintre subiecte este și cel legat de pregătirea în contextul acesta al răspândirii virusului gripal. În cazul în care copiii manifestă simptome respiratorii, recomandăm părinților sau aparținătorilor consultarea medicului de familie pentru a stabili indicațiile terapeutice, izolarea la domiciliu și eventualele investigații suplimentare recomandate de către medici,”, a declarat joi Ligia Deca.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata