Decizie definitivă: Fosta conducere a societății Modern Calor a fost achitată după șase ani

0 269

Fosta conducere a societății Modern Calor a fost achitată de judecătorii Curții de Apel Suceava.

Acuzați de abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul sau pentru complicitate la abuz în serviciu, după un proces ce a durat șase ani aceștia au fost achitați. Decizia este definitivă .

Achitare s-a dispus și în cazul societății Elsaco Electronic, acuzată la rândul ei de complicitate la abuz în serviciu.

25.01.2024

Ora estimata: 8:30

Complet: C4A PEN

Tip solutie: Nefondat

Solutia pe scurt: În temeiul art.421 pct. 1 lit. b Cod procedură penală, respinge, ca nefondate, apelurile declarate de Ministerul Public-Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casa?ie ?i Justi?ie-DNA-Serviciul Teritorial Suceava, de inculpaţii Anghelache Aurelian şi Butnaru Ovidiu-Dumitru, şi de partea civilă SC Modern Calor SA Botoşani împotriva sentinţei penale nr. 55 din data de 14.03.2023 pronun?ate de Tribunalul Botoşani în dosar nr. 104/40/2018*. În temeiul art. 275 alin.2 Cod procedură penală, obligă inculpa?ii Anghelache Aurelian, Butnaru Ovidiu-Dumitru şi partea civilă SC Modern Calor SA Botoşani să plătească statului cât 500 lei fiecare cu titlu de cheltuieli judiciare din apel. În temeiul art. 275 alin.3 Cod procedură penală, celelalte cheltuieli judiciare din apel rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată azi 25.01.2024, prin punerea hotărârii la dispoziţia părţilor şi a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei, conform art.405 alin.1 teza finală Cod procedură penală.

Document: Hotarâre 92/2024 25.01.2024

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

La data de 19 iunie 2013, între SC Modern Calor SA (societatea de termoficare din mun. Botoșani) și o asociere de firme al cărei lider era inculpata SC Elsaco Electronic SRL, a fost încheiat un contract de mentenanță a unor grupuri de producere a energiei termice (module de cogenerare). Contractul a fost încheiat cu încălcarea dispozițiilor legale în materia achizițiilor publice și la un preț supraevaluat, documentul respectiv fiind semnat și de inculpatul Sandu Florin, în calitate de director general al SC Modern Calor SA Botoșani.

Întrucât asocierea reprezentată de SC Elsaco Electronic SRL nu avea posibilitățile tehnice de a presta acest gen de servicii, aceasta a subcontractat serviciile de mentenanță respective la un preț mai mic față de cel care urma să îi fie plătit de către beneficiarul final SC Modern Calor SA. Societatea care în realitate a efectuat serviciile de mentenanță (subcontractantul) era aceeași care furnizase modulele de cogenerare și care era autorizată de producătorul modulelor să presteze activități de service pe teritoriul României.

În același context, în perioada 21 iunie – 15 octombrie 2013, SC Elsaco Electronic SRL a emis 3 facturi fiscale aferente serviciilor de mentenanță prestate în perioada 16 noiembrie 2012 – 30 iunie 2013, în valoare de 1.156.525 lei fără TVA, care au fost acceptate la plată de către inculpații Sandu Florin, Diaconu Ion și Agapie Denisia-Paula, deși serviciile respective nu fuseseră prestate în realitate (existând o discrepanță evidentă între perioada prestării serviciilor facturate și data intrării în vigoare a contractului).

La aprobarea la plată a celor trei facturi au contribuit și inculpații Ursache Claudiu-Mihai care a acordat viza de control financiar preventiv și Puflea Cristian care a confirmat realitatea serviciilor prestate.

Rezultatul acestor demersuri a fost producerea unui prejudiciu în sumă de 3.295.259 lei, sumă cu care SC Modern Calor SA Botoșani, s-a constituit parte civilă în cauză.

 

În cauză, s-a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpaților Sandu Florin, Diaconu Ion, Puflea Cristian, Anghelache Cristian și Butnaru Ovidiu – Dumitru. Aceeași măsură s-a dispus asupra a 6.955 părți sociale reprezentând capitalul total social subscris al inculpatei SC Elsaco Electronic SRL Botoșani și asupra a 75 părți sociale pe care aceeași inculpată le deține în calitate de asociat la o altă firmă.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata