Cum va functiona sistemul de alerta la calamitati

0 366

Sistemul de alertă ce urmează a fi implementat va permite transmiterea simultană a unui mesaj către toţi utilizatorii de telefoane mobile, după modelul sistemelor de alertă funcţionale în alte state europene, a anunţat, luni, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

Luni a avut loc la sediul ANCOM prima întâlnire a grupului de lucru pentru dezvoltarea şi implementarea „Sistem Alert”, un sistem prin care vor fi transmise mesaje de alertă pe telefonul mobil, în situaţii de risc major pentru populaţie.

Această primă discuţie a avut scopul de a stabili condiţiile optime pentru implementarea cât mai rapidă a sistemului, informează ANCOM în comunicat.

„Sistemul ce urmează a fi implementat va folosi tehnologia ‘cell broadcast messages’, care va permite transmiterea simultană a unui mesaj de alertă către toţi utilizatorii de telefoane mobile aflaţi într-o anumită zonă a unei reţele de telefonie mobilă, după modelul sistemelor de alertă funcţionale în alte state europene. Mai multe detalii vor fi disponibile pe măsură ce grupul de lucru va stabili cerinţele tehnice, calendarul implementării şi responsabilităţile fiecărui participant la acest proiect”, precizează sursa citată.

La întâlnirea grupului de lucru au participat reprezentanţi ai Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), ai Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), precum şi ai operatorilor de telefonie mobilă.

O furtună violentă a lovit duminică seară zona de vest a României. Conform datelor Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), în urma fenomenelor meteo severe, opt persoane au decedat (Arad – 1, Bistriţa Năsăud – 2, Timiş – 5), iar 137 de persoane au fost rănite (Alba – 6, Arad – 15, Bihor – 35, Bistriţa-Năsăud – 15, Cluj-Napoca – 5, Hunedoara – 1, Maramureş – 10, Sălaj – 1, Timiş – 49).

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata