Cum au primit ţăranii români „pachetele de igienă“ trimise de UE: „Ce să fac eu cu periuţa de dinţi, când n-am ce mânca?“

0 508

Un program iniţiat de Uniunea Europeană prevede distribuirea în zonele sărace ale României, până la sfârşitul lunii ianuarie, a aproximativ 4,7 milioane de „pachete de igienă“. Mulţi beneficiari privesc ajutorul cu rezerve.

Un program iniţiat de Uniunea Europeană prevede distribuirea în zonele sărace ale României, până la sfârşitul lunii ianuarie, a aproximativ 4,7 milioane de „pachete de igienă“. Fiecare colet conţine 5 periuţe de dinţi, un tub de 300 de mililitri de pastă de dinţi, cu flacon de săpun lichid de jumătate de litru, 800 de mililitri de şampon pentru copii, 500 de mililitri de şampon pentru adulţi şi un pachete de 2,7 kilograme de detergent de rufe.

primească pachete cu produse de igienă personală oferite de Uniunea Europeană prin Guvernul României. Este vorba despre aproximativ 30.000 de colete pentru 71 de comune cu aproximativ 350 de sate.

 

În comuna botoşăneană Truşeşti, de exemplu, autorităţile locale au primit 514 pachete cu produse de igienă de la Uniunea Europeană de la începutul anului 2020. În baza anchetelor sociale, pachetele au fost distribuite unor anumite categorii de localnici. Prioritari au fost asistaţii social, familiile cu mulţi copii şi bătrânii cu pensii foarte mici.

 

„Beneficiarii sunt cei de la ajutorul social, persoanele cu mulţi copii, înscrişi la alocaţii, plus bătrâni cu pensii foarte mici sau tineri cu probleme de sănătate“, explică Gheorghe Rotundu, consilier în cadrul Primăriei Truşeşti. Acesta spune că produsele sunt mai mult decât necesare pentru a încuraja igiena personală la categoriile defavorizate. „Mai sunt unele persoane, ca peste tot, care lasă de dorit cu igiena“, adaugă Rotundu.

 

„Mai bine dădeau de mâncare“

 

Majoritatea sătenilor cu probleme sociale au primit pachetele de la angajaţii primăriei. Colete similare au fost distribuite şi în comuna botoşăneană Curteşti, printre oamenii care locuiesc în satul Băiceni. Unii localnici sunt nemulţumiţi că au primit acest fel de ajutoare. Preferau mâncare în loc de săpun. „Eu sunt la ajutor social şi am primit. Le folosesc, cum să nu le folosesc, că doar nu suntem jegoşi. Dar mai bine dădeau mâncare, ce să fac eu cu periuţa de dinţi când n-am ce mânca? Că nu pot mânca plastic. Şi aşa nu prea mai am dinţi. Ce să spăl dacă nu am ce mai spăla?“, spune un sătean din Băiceni.

Gheorghe Bostan are aproape 60 de ani şi trăieşte tot în comuna Curteşti. A auzit şi el de ajutoarele distribuite în sat. „Sunt bune, că mai sunt oameni care nu se spală, ăsta-i adevărul. Măcar aşa, dacă au primit ce trebuie, trec la treabă. Dar sunt unii săraci care muncesc la vite. Degeaba se spală, că se murdăresc la loc. Ce să mai arunce bani pe tot felul de smacuri? Abia dacă au ce băga în gură“, spune săteanul.

Sursa :adevărul.ro

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata