Cseke Attila: Prețul locuințelor ANL se va recalcula

0 377

Ministrul Dezvoltării Cseke Atilla a confirmat că dorește schimbarea legii care reglementează modul de calcul al valorii locuințelor pentru tineri, pentru că prețul/mp să scadă.

„Da. Trebuie să lucrăm la lege. Fără să lucrăm la lege să modificăm modalitatea de calcul a acestui procent și a valorii de înlocuire pe mp, nu vom putea să facem mare lucru. Anul acesta trebuie să rezolvăm această chestiune… Sigur, o să discutăm acest lucru. Dar mesajul trebuie să fie cel de sprijin al tinerilor. Pentru că nimeni nu cumpără locuința în care stă cu chirie 2 ani, 3 ani, 5 ani, pentru că vrea să plece din țară.”, a răspuns acesta.

La nivelul municipiului Botoșani în luna septembrie a anului trecut a fost aprobată vânzarea pentru 12 locuințe ANL. Este vorba despre trei apartamente din blocul aflat pe Calea Naţională, vizavi de Bazar şi de nouă apartamente din Aleea Călugăreni, numărul 5.

Valoarea de vânzare a fost calculată de reprezentanţii societăţii Locativa, în calitate de operator economic în a cărui administrare se află imobilele ANL, în baza prevederilor legale în vigoare. Valoarea de vânzare reprezintă valoarea de înlocuire pe metrul pătrat, multiplicată cu suprafaţa construită efectiv, inclusiv cotele indivize, diminuată cu amortizarea calculată de la data punerii în funcţiunea locuinţei, până la data vânzării acesteia.

Anul trecut prin Ordin al Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, valoarea de înlocuire pe metrul pătrat la apartamentele ANL a crescut de la 1.916,42 de lei la 2.996 de lei, inclusiv TVA. Această valoare se stabileşte anual, în conformitate cu prevederile legii privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe.

În aceste condiţii, preţurile de vânzare pentru cele 12 locuinţe ANL sunt considerabile, plecând de la 165.493 de lei (34.122 de euro) şi ajungând până la 390.616 de lei (80.539 de euro).

Sumele obţinute din vânzarea locuinţelor ANL sunt destinate exclusiv finanţării construcţiei de locuinţei, acestea constituindu-se în venituri ale ANL. 1% din comisionul aplicat valorii de vânzare a locuinţelor se încasează şi se constituie venit la bugetul Locativa şi bugetul Municipiului Botoşani, în proproţie de 50% – 50%.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata