Criza locurilor de veci rezolvata : Se reconcesioneaza locurile neplatite si abandonate
Criza locurilor de veci din cimitirile municipiului Botoşani poate fi rezolvată prin concesionarea locurilor ce sunt foarte vechi, neîngrijite şi pentru care nu se mai achită valorarea concesiunii de ani buni. Primarul municipiului Cătălin Flutur va supune spre aprobare în şedinţa de Consiliul Local regulamentul de funcționare a cimitirelor după răspunsul primit de la Biserica Ortodoxă Română. „Este foarte adevărat că nu mai sunt locuri de veci. Noi am găsit o soluție de avarie pentru 600, 800. De a găsi aceste locuri de veci în cimitirele existente, vorbim de acele locuri de veci care nu sunt concesionate, sunt foarte vechi, nu sunt îngrijite. Am mai vorbit despre acest lucru dar regulamentul a fost blocat de domnul Tincu, care a spus că nu este viza Bisericii Ortodoxe. Nu era obligatorie dar să stăm noi cu inima împăcată. Avem o lună și ceva de când a venit această viză. Vom reintroduce regulamentul pe ordinea de zi a ședinței din data de 23 octombrie. În același timp, nu renunțăm la ideea de a face extinderea cimitirului Eternitatea. Am delegat celor de la Urban Serv care au concesionat serviciul respectiv”, a spus primarul Cătălin Flutur.
Prevederi noul regulament
– Concesiunea locului de veci se va face pe o durată de minim 7 ani şi maxim 10 ani, cu posibilitatea de prelungire. După expirarea acestei perioade beneficiarul locului de veci sau familia beneficiarului, în ipoteza în care beneficiarul a decedat, poate veni şi poate prelungi această perioadă de concesiune.
– În cazul în care în perimetrul cimitirului se constată că există morminte neîngrijite sau morminte a căror taxă aferentă concesiunii nu a fost achitată se dă un anunţ în presa locală, se afişează la poarta cimitirului şi la avizierul Primăriei obligaţia de a achita concensiunea sau îngriji locul. Dacă în timp de 3 luni beneficiarul locului de veci sau familia, sau un alt aparţinător nu respectă una dintre cele două obligaţii administratorul cimitirului poate concesiona altcuiva locul. În această ipoteză în cazul decesului noului concesionar se deshumează osemintele persoanei decedate anterior, se face o slujbă şi osemintele sunt îngropate la picioarele noului decedat iar pe crucea aferentă mormântului este trecut atât numele persoanei decedate anterior cât şi numele noii persoane decedate. Costurile necesare la deshumare, slujbă şi reînhumare vor fi suportate de noul concesionar.
– Deschirea mormântului înainte de 7 ani, respectiv dacă există o persoană decedată care a fost îngropată iar într-un interval mai mic de 7 ani altcineva din familia acestuia decedează şi trebuie să fie îngropat în acelaşi loc deschiderea mormântului înainte de 7 ani se face numai în baza unei autorizaţii eliberate de instanţă, a unei autorizaţii date de organul de sănătate competent şi înştiinţarea cel puţin a unui membru al familiei.