Costel Gavril, primarul comunei Corlăteni: „Trebuie să ne modernizăm, să ne reformăm, să reînviem satul românesc”

0 1.521

Comuna Corlăteni ,este situată pe malul râului Jijia, în partea de nord a Câmpiei Moldovei la 28 de km nord de reşedinţa judeţului, Botoşani. Cu 2758 locuitori şi este este formată din satele Carasa, Corlăteni (reședința), Podeni şi Vlădeni. Comuna Corlăteni este administrată de un primar şi un consiliu local compus din 11 consilieri. Primarul, Costel-Cătălin Gavril, de la Partidul Naţional Liberal, a fost ales în 2016. Căsătorit cu doi copii, Costel Gavril a avut o misiune dificilă-trebuia să fie alături de oameni şi să rezolve problemele comunităţii având-ul predecesor cu mai mulţi ani pe tatăl său primar. Şi a început în forţă după preluarea mandatului.

„Am început cu strategia de dezvoltare locală, în care am elaborat în colaborare cu o firmă din Iaşi care a făcut un studiu şi împreună am stat de vorbă cu cetăţenii pentru a şti nevoile comunei noastre. În baza acesteia am început să demarăm investiţiile şi cred că au mers bine până în momentul de faţă. Am reuşit să punem în practică realizarea unei şcoli în satul Corlăteni, în cadrul aceluiaşi proiect să reabilităm şi şcoala nouă din satul Corlăteni. Am făcut un sistem nou de alimentare cu apă pentru toţi locuitorii comunei. Până acum am avut un sistem de alimentare cu apă pentru satele Corlăteni şi Vlădeni, iar acum avem un noi proiect pe care îl implementăm pentru oamenii din toată comuna Corlăteni, inclusiv cei din cătunul Săliştei. Este o investiţie foarte mare şi foarte importantă pentru comuna noastră având în vedere timpurile, clima s-a schimbat, de la an la an este tot mai cald şi apa în fântâni este din ce în ce mai puţină. Atunci am fost „forţaţi” să prioritizăm acest proiect pentru că înainte de toate apa este lucrul cel mai important”, a spus Costel Gavril.

Şi pentru că lucrările la un astfel de proiect durează pentru a veni în sprijinul oamenilor au fost făcute 14 fântâni încă din anul 2016. În acest an, atunci după ce şi-a preluat mandatul de primar, Costel Gavril s-a confruntat cu o situaţie la care nu se aştepta : secetă deosebită şi grea când afluentul Jijiie, pârâul Podriga, a secat. Şi tot pentru a veni în sprijinul oamenilor primarul Costel Gavril a făcut demersurile necesare şi au fost făcute şi două iazuri în Corlăteni, un heleşteu la Vlădeni şi un heleşteu la Podeni. În perioada următoare va fi reabilitat şi iazul de la Carasa. „Dacă timpul ne va permite vom finaliza această investiţie până la finalul lunii octombrie-noiembrie, chiar dacă termenul de finalizare al lucrărilor este 2021. Constructorul are interes să o termine să-şi ia banii iar noi să beneficiem de investiţie”, a completat primarul comunei Corlăteni.

Educaţia a reprezentat un alt domeniu în care primarul comunei Corletăni a investit. Pentru că situaţia demografică este o problemă edilul doreşte ca tinerii să rămână în comună iar copii acestora să beneficieze de un sistem educaţional de calitate. „Facem această şcoală nouă la Corlăteni pentru viitor ca toţi copii din comuna noastră să vină la centru de comună şi vor învăţa în condiţii moderne. Mai mult de atât şcoala nouă are la etaj un amfiteatru pe care ni-l dorim de foarte multă vreme unde să putem desfăşura activităţile cultural artistice, serbările de la şcoală şi alte activităţi care ţin de şcoală şi cultură”, a declarat primarul Costel Gavril.

Tot din 2016 de când a preluat mandatul de primar Costel Gavril a reuşit să formeze şi un ansamblu folcloric, cu elevii comunei care s-au aplecat asupra tradiţiilor dar şi cadrele didactice care i-au fost alături în acest demers. „Ansamblul Dor de plaiuri corlăţene a reuşit să participe la mai multe concursuri unde a luat şi premii. Alături de instrumentişti vem şi dansatori şi solişti vocali care s-au remarcat şi pe care-i apreciez şi-i felicit. Ne pare rău că din cauza acestui virus nu ne putem desfăşura activitatea iar copiii sunt şi ei necăjiţi pentru că am luat o pauză. Am fost şi la munte şi la mare şi la toate concursurile la care s-au prezentat ne-au făcut cinste”, a completat primarul Costel Gavril.

Siguranţa cetăţenilor comunei a fost o altă prioritate pentru primarul comunei Corlăteni care pus la punct şi acum este funcţional sistemul video de supraveghere. În acelaşi timp la această dată este depus un proiect pentru sistemul de iluminat public care va avea un control on-line asupra ceea ce înseamnă consumul, ora de pornire şi oprire.

Documentaţia a fost depusă şi pentru un proiect şi se aşteaptă autorizaţia de construcţie pentru modernizarea drumurilor de interes local rutier din comună. „Discutăm de aproximativ 12 km de drum modern care se va realiza după finalizarea lucrărilor de alimentare cu apă. Vom face cum se face treaba. Nu vom asfalta ca apoi să tragem apa, pentru că este o bătaie de joc din banul public. Oamenii sigur se vor bucura, pentru că îi pui apă, îi pui bec dar când pui asfalt în faţa casei este cea mai mare bucurie pe care poţi să o faci unui om. Până la urmă trebuie să ne modernizăm, să ne reformăm, să reînviem satul românesc, să avem o viaţă frumoasă pentru că până la urmă merităm să avem condiţii de trai ca în Uniunea Europeană”, a completat primarul Costel Gavril. Investitii de 10 milioane de euro, bani pe care primăria Corlăteni în decursul a 80 – 100 de ani nu ar fi reusit să-i aibă.

Am fost şi voi fi resonsabil până în ultima clipă cât vor fi la primărie ca primar şi din suflet îmi doresc ca această comună să se alinieze cu celelalte comune care au reuşit să se modernizeze şi să arate ca nişte comune moderne.

În decursul celor patru ani de mandat ale primarului Costel Gavril pentru prima dată au fost organizate Zilele comunei Corlăteni, unde au fost prezenţi alături de copiii comunei şi artişti de mare clasă inclusiv din Republica Moldova. Au fost prezenţi la Corlăteni în an Centenar şi au realizat Mica Unire Orchestra Lăutarii cu maestrul Nicolae Botgros şi Ion Paladi, aceştia primind şi titlul de cetăţean de onoare ai comunei Corlăteni. „Îi consider mesagerii Unirii de dincolo şi dincoace de Prut . Cred că ei sunt cei care-şi doresc cel mai mult ca România să se reîntregească prin unirea cu Moldova”, a spus Costel Gavril. Au fost prezenţi la aceste acţiuni printre alţii şi Cristian Pomohaci, Margareta Clipa, Alexandru Brădaţan dar şi Ansamblul Artistic Ciprian Porumbescu din Suceava.

Şi pentru că oamenii satului sunt cu credinţă în Dumnezeu primarul comunei Costel Gavril s-a aplecat şi asupra proiectelor ce au vizat investiţiile în lăcaşurile de cult. Dosare au fost depuse astfel pentru reabilitarea bisericilor şi până acum doar pentru pentru Biserica din comuna Corlăteni au fost primiţi 150.000 de lei. Şi edilul speră să mai obţină finanţări şi pentru celelalte biserici ce au nevoie de aceşti bani pentru reabilitare, pentru că bugetul comunei nu este unul care să acopere aceste lucrări.

PROIECTE DE VIITOR

Documentaţie este depusă la Compania Naţională de Investiţii şi este primit aviz favorabil din partea Ministerului Dezvoltării pentru un cămin cultural nou la Corlăteni. „Sperăm să semnăm acest contract de finanţare care va face parte din ceea ce însemnă modernizarea comunei Corlăteni. Căminul actual are peste 70 de ani şi care acum este închis pentru că nu prezintă siguranţa şi garanţia că mai ieşi din el. Până la implementare ne chinuim şi noi”, a declarat primarul comunei Corlăteni.

Alimentarea cu gaze naturale ale comunei este un alt proiect pentru care primarul Costel Gavril a depus documentaţia. Deşi este un proiect greu edilul este convins că îl va începe şi va duce la bun sfârşit. „Nu mă sperie, pentru că eu o să fiu mai îndrăzneţ, o să mă duc, o să încerc cu toate puterile mele şi cu sprijinul pe care o să îl am pentru că ai nevoie de avize şi documente pentru a ajunge la faza de autorizare. Sper să pot să reuşesc să implementez şi acest proiect”, a spus Costel Gavril.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata