Copilul de cinci ani care a primit un rinichi a fost externat

0 775

Copilul în vârstă de cinci ani care a primit rinichiul de la un alt copil de şapte ani aflat în moarte cerebrală după ce a fost victima unui accident rutier, a fost ieri externat din spital. Acesta se afla internat încă de la începutul lunii, când a avut loc transplantul. Medicii spun că evoluţia sa a fost foarte bună, iar, ieri, băieţelul a putut să-şi strângă toate jucăriile şi să plece acasă.

„A fost o colaborare foarte bună între medicii lui curanţi, pediatri nefrologi şi echipa de transplant. Pentru noi a fost neobişnuit, nu am mai avut cazuri de copii atât de mici şi atunci a fost nevoie de mai multă atenţie, răbdare şi de adaptare a procedurilor. Şi fericirea este mult mai mare când îl vezi că se plimbă prin salon, că poate să plece acasă şi că nu mai are nevoie de dializă”, a precizat dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog şi purtător de cuvânt al Spitalului Clinic „Dr. C.I. Parhon”, pentru ziaruldeiasi.ro.

De acum, copilul va trebui să vină la controale periodice, întâi la o săptămână, la două săptămâni, iar, ulterior, o dată pe lună, fiind nevoie să ia şi medicamente imunosupresoare. Medicii spun că acest transplant i-a schimbat complet viaţa copilului, deoarece făcea dializă încă din prima lună de viaţă. Timp de cinci ani de zile, copilul a făcut drumul Botoşani – Iaşi pentru cele trei şedinţe de dializă pe săptămână, crescând efectiv în spital. Din această cauză nu a putut merge nici la grădiniţă, însă mama lui abia aşteaptă să îl poată înscrie la grădiniţă, unde să meargă împreună cu alţi copii. Acest caz a reprezentat o premieră pentru cei 17 ani de când a fost înfiinţat Centrul de Transplant Renal, fiind cel mai tânăr pacient transplantat, dar şi singurul copil care a primit un rinichi de la un alt copil.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata