Concursul de recitare „Dor de Eminescu” și-a desemnat câștigătorii

0 207

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, cu sprijinul Consiliului Județean Botoșani, și în parteneriat cu Batalionul 335 Artilerie „Alexandru cel Bun” Botoșani, a organizat în data de 15 ianuarie 2024, ora 14:00, la Cercul Militar Botoșani, a doua ediție a Concursului de recitare „DOR DE EMINESCU”, în cadrul Zilelor Eminescu 2024.

Evenimentul a durat aproape patru ore și a adus un omagiu personalității poetului Mihai Eminescu, cu ocazia celor 174 de ani de la nașterea sa, prin valorificarea poeziei și a muzicii compuse pe versurile eminesciene. A fost o atmosferă caldă și emoționantă, o experiență inedită pentru elevii botoșăneni care au urcat pe scenă, cei mai mulți pentru prima oară, cu emoții, dar și curaj, să recite poeziile alese.

Concursul și-a propus descoperirea și promovarea copiilor și tinerilor cu aptitudini pentru arta recitării. Participanții au recitat, din memorie, o poezie la alegere din opera lui Mihai Eminescu. Evenimentul s-a adresat elevilor care îndrăgesc poeziile marelui poet și s-a desfășurat pe trei categorii de vârstă: clasele O-IV, clasele V-VIII și clasele IX-XII.

S-au înscris 69 de concurenți, astfel: 23 la clasele primare, 31 la clasele gimnaziale și 15 la clasele liceale.

Juriul, alcătuit din Florentina Toniță – scriitor și redactor-șef al unui trust de presă local, Lidia Uja – actriță a Teatrului „Mihai Eminescu” Botoșani și Cristina Rîznic – profesoară de Limba și literatura română la Colegiul Național „A. T. Laurian” din Botoșani, a ținut cont de expresivitatea și sensibilitatea interpretării, de aptitudinile artistice, de potrivirea alegerii textului și de originalitatea recitării.

Toți concurenții au primit diplome de participare, numerele 1-2 și 3-4 din 2023 ale revistei „Țara de Sus”, editată de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, și o carte cu poezii de Mihai Eminescu.

 

Câștigătorii concursului:

Categoria elevi clasele 0-IV:

Premiul I: Grădinaru Sofia Ioana – Școala Gimnazială Nr. 7 Botoșani

Premiul al II-lea: Cocea Albert Samuel – Școala Gimnazială Nr. 7 Botoșani

Premiul al III-lea: Cocea Eva – Școala Gimnazială Nr. 7 Botoșani

Mențiune: Ivas Alexia – Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” Botoșani

Mențiune: Buga Ciprian – Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” Botoșani

Mențiune: Perde Sofia Maria – Școala Gimnazială Nr. 7 Botoșani

Premiu special: Baciu Daria Maria – Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” Botoșani

Premiu special: Frunzucă Ioana Maria – Școala Gimnazială „Dimitrie Brândză” Viișoara

 

Categoria elevi clasele V-VIII:

Premiul I: Pașalău Ursan Ioana – Școala Gimnazială „Leon Dănăilă” Darabani

Premiul al II-lea: Stan Muraru Maria – Școala Gimnazială „Grigore Antipa” Botoșani

Premiul al III-lea: Coșulianu Elia Maria – Școala Gimnazială „Grigore Antipa” Botoșani

Mențiune: Lucero Denia – Școala Gimnazială Nr. 1 Albești

Mențiune: Imbir Adelaida – Școala Gimnazială Bajura

Mențiune: Maxim Alessia Maria – Școala Gimnazială Nr. 1 Prăjeni

Premiu special: Balan Irina Alexandra – Școala Gimnazială Bajura

Premiu special: Sîrbu Maria Lorena – Gimnazială „Leon Dănăilă” Darabani

 

Categoria elevi clasele IX-XII:

Premiul I: Feru Albert Stefano – Colegiul Economic „Octav Onicescu” Botoșani

Premiul al II-lea: Andreescu Maria Evelina – Colegiul Național „A. T. Laurian” Botoșani

Premiul al III-lea: Ciobănașu Ciprian – Colegiul Național „A. T. Laurian” Botoșani

Mențiune: Lovold Nicolas Arne – Colegiul Economic „Octav Onicescu” Botoșani

Premiu special: Bălinișteanu Elisa Maria – Clubul Copiilor Dorohoi

 

Printre recitările de poezie, publicul a avut parte și de câteva momente artistice deosebite. Andreea Macuc, elevă a Școlii Gimnaziale Nr. 1 „Petru Șușter” din Costești a deschis evenimentul cu melodia „Pe lângă plopii fără soț”, apoi Corul Preoților din Protopopiatul Botoșani, dirijat de părintele Emanuel Vasile Crețu, a interpretat cu măiestrie „Rugăciune” și „Doină” de Mihai Eminescu. Teodor Felicanu, câștigătorul premiului I de la ediția precedentă, elev în clasa a VIII-a la Liceul de Arte „Ștefan Luchian” din Botoșani, a recitat „Cu mâine zilele-ți adaogi”, iar Ilinca Grumeza, elevă în clasa a VII-a la Liceul de Arte „Ștefan Luchian” din Botoșani a interpretat câteva partituri la flaut. Ioana Ciobanu și Denisa Rotariu, eleve ale Școlii Populare de Arte „George Enescu” din Botoșani, la catedra domnului profesor Florin Ciobanu, au încântat publicul cu vocea și chitara, iar Alesia Șchiopu și Maria Roman, de la clasa doamnei profesor Iuliana Ariciuc, au interpretat câteva partituri la vioară.

Mulțumiri se îndreaptă către Consiliul Județean Botoșani și doamna președinte Doina Elena Federovici, Batalionul 335 Artilerie „Alexandru cel Bun” Botoșani și domnul comandant Codruț Ștefan Obreja, Cercul Militar Botoșani și doamna Mirela Sandu, Liceul de Arte „Ștefan Luchian” Botoșani și doamna director Beatrice Păpădie, Școala Populară de Arte „George Enescu” Botoșani și domnul manager Liviu Andronic. Mulțumim pentru prezență doamnei deputat Alexandra Huțu, doamnei subprefect Elena-Paula Berențan și doamnei Ersilia Iacob – manager al Bibliotecii Județene „Mihai Eminescu” Botoșani.

Felicităm și apreciem eforturile părinților și cadrelor didactice care îi îndeamnă pe copii și elevi să se apropie de textele lui Mihai Eminescu.

Tot în cadrul evenimentului a fost lansat și regulamentul Concursului de Poezie și Interpretare Critică a operei Eminesciene „Porni Luceafărul…”, ediția a XLIII-a, care se va desfășura în data de 15 iunie 2024 la Botoșani.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata