locale psd
locale sus

Comisia Europeană arată România cu degetul din cauza ratei de reciclare a deșeurilor

0 716

Rata de reciclare a deşeurilor municipale rămâne foarte scăzută în România, fiind de 14%, şi include 7% din reciclarea materialelor şi 7% din compostare, relevă Raportul de ţară privind evaluarea din 2019 a punerii în aplicare a politicilor de mediu ale UE (EIR), întocmit de Comisia Europeană (CE), informează Agerpres.

„Gestionarea deşeurilor continuă să reprezinte o provocare majoră pentru România. Performanţa ţării este în continuare caracterizată de rata foarte scăzută de reciclare a deşeurilor municipale (14%, care include 7% din reciclarea materialelor şi 7% din compostare) şi prin rate foarte ridicate de depozitare a deşeurilor, contrar ierarhiei deşeurilor şi obiectivelor de reciclare stabilite la nivelul UE. În plus, ratele de reciclare stagnează din 2013, în timp ce rata de incinerare a crescut uşor la 4%, rata de depozitare a deşeurilor raportată de România Comisiei Europene în 2017 a fost de 70%. Cifra nu include totuşi depozitarea temporară înainte de eliminare, care, dacă ar fi adăugată, ar ridica şi mai mult această rată. În 2017, generarea de deşeuri municipale pe cap de locuitor în România a fost de 272 kg, mai mare cu 18 kg decât în 2013, dar cu mult sub media UE care este de aproximativ 487 de kg”, se precizează în document.

Raportul de ţară arată, totodată, că România va trebui să depună eforturi considerabile pentru intensificarea reciclării şi reducerea depozitării deşeurilor.

„În 2017, s-a încheiat perioada de tranziţie acordată României prin Tratatul de aderare pentru punerea în aplicare a Directivei privind depozitele de deşeuri. România va trebui să închidă şi, de asemenea, să reabiliteze 101 depozite de deşeuri neconforme”, se scrie în EIR 2019.

simio cosma

În acelaşi context, forul european susţine că fondurile UE au fost utilizate pentru construirea de depozite de deşeuri conforme şi pentru introducerea colectării separate şi a gestionării deşeurilor municipale la nivel judeţean.

Astfel, 35 dintre cele 41 de judeţe au beneficiat de aceste proiecte stabilite în momentul aderării României la UE, iar cele mai multe au ca termen de finalizare perioada 2018-2019, „prin urmare, un număr considerabil de instalaţii noi au fost puse în funcţiune recent”.

Potrivit sursei citate, în Raportul de alertă timpurie, Comisia a menţionat România printre statele membre care riscă să nu îşi îndeplinească obiectivul de reciclare a deşeurilor municipale până în 2020. Pe fondul acestei concluzii, au fost propuse recomandări specifice la nivel de ţară, menite să ajute România să elimine lacunele în materie de punere în aplicare.

Propunerile sunt în concordanţă şi cu foaia de parcurs elaborată în 2013 în contextul exerciţiului Comisiei de promovare a conformităţii, însă, în mare parte, foaia de parcurs nu a fost pusă în aplicare, atrage atenţia CE.

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a anunţat, joi, într-un comunicat de presă, că Unităţile Administrativ-Teritoriale (UAT) de la nivel local şi judeţean pot depune proiecte în cadrul Programului privind închiderea depozitelor de deşeuri municipale neconforme, începând cu data de 10 aprilie, timp de două luni, până pe 10 iunie 2019.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata