Clasele de a IX-a din liceele teoretice, vocaționale și tehnologice vor avea 24 de elevi

0 129

Clasele care se vor forma în anul școlar 2025-2026 în învățământul liceal cu frecvență pe cele trei filiere, teoretică, tehnologică și vocațională, vor avea 24 de elevi, conform proiectului de metodologie privind fundamentarea cifrei de școlarizare. Legea învățământului preuniversitar prevede că „în învățământul liceal, inclusiv dual, clasa cuprinde, în medie, 22 de elevi, dar nu mai puțin de 15 și nu mai mult de 26”.

În septembrie 2023, ministerul Educației anunța numărul minim și maxim de elevi pentru fiecare clasă și de copii dintr-o grupă și preciza că se va aplica din anul școlar 2024-2025, doar pentru formațiuni de studiu noi: grupa mică, clasa pregătitoare și a IX-a, conform Legii învățământului preuniversitar.

Însă, în decembrie 2023, Guvernul a amânat prin OUG prevederea referitoare la numărul minim și maxim de elevi din învățământul liceal pentru anul școlar 2025-2026.

Proiectul de metodologie privind fundamentarea cifrei de școlarizare pentru învățământul preuniversitar de stat pentru anul școlar 2025 – 2026 prevede că formațiunile de studiu la clasa a IX-a în învățământul de masă liceal cu frecvență vor avea 24 de elevi pentru:

 

filiera tehnologică și învățământ profesional

filiera teoretică,

filiera vocațională, profil sportiv, teologic, pedagogic, precum și învățământ liceal de artă

Numărul de elevi pentru clasele nou formate în anul școlar 2025-2026, conform proiectului

„Art. 7. – Elaborarea proiectului planului de școlarizare pentru unitățile de învățământ preuniversitar de stat se realizează pe baza următoarelor criterii specifice obligatorii:

constituirea formațiunilor de studiu la educație timpurie, învățământ primar – clasa pregătitoare, clasa I, învățământ gimnazial – clasa a V-a, a VI-a în cadrul limitelor prevăzute de art. 23 alin. (1) din Legea nr. 198/2023, cu modificările și completările ulterioare;

constituirea formațiunilor de studiu la clasa a IX-a/a XI-a/anul I în învățământul de masă se realizează astfel:

a) învățământ liceal cu frecvență (zi), filiera tehnologică și învățământ profesional, din 24 de elevi;

b) învățământ liceal cu frecvență (zi), filiera teoretică, din 24 de elevi;

c) învățământ liceal cu frecvență (zi), filiera vocațională, profil sportiv, teologic, pedagogic, precum și învățământ liceal de artă, din 24 de elevi;

d) învățământ liceal cu frecvență seral și frecvență redusă, clasa a IX-a, din 26 de elevi;

e) învățământ liceal cu frecvență seral, filiera tehnologică, clasa a XI-a, din 26 de elevi;

f) învățământ terțiar nonuniversitar (postliceal și de maiștri), din 28 de elevi;”

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More