parlamentare sus
achitei top

Cinci milioane de euro : Aceasta este nota de plata pe care botosanenii trebuie sa o plateasca pentru scandalul gunoiului

0 924

Cinci milioane de euro este suma pe care  municipalitatea botoşăneană  trebuie să o plătească pentru a transporta la Stăuceni cele peste 100.000 de tone de deşeuri depozitate în zona Rediu în perioada 2012-2016.

psd parl jos

Deşi de mai mulţi ani municipalitatea a tot făcut demersuri la nivel central pentru ca deşeurile din cele trei spaţii de depozitare temporară din zona Rediu să fie lăsate acolo acest lucru nu a fost aprobat. Potrivit reglementărilor asumate cu organismele europene, vechea rampă a municipiului a fost închisă în vara anului 2012, însă depozitul de la Stăuceni a fost deschis abia în septembrie 2016, astfel că soluţia la acea dată a fost înfiinţarea unor depozite temporare.

Sorin Grindei, fost director al Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) şi consilierul primarului Cătălin Flutur, a precizat  că  municipalitatea trebuie să achite 1,3 milioane de lei, pentru transportul deşeurilor la Stăuceni, plus 2 milioane de lei, pentru  taxa de dezvoltare şi cea de depozitare. Iniţial nu au fost luate în calcul costurile relocării deşeurilor. „Acum, demersurile făcute la Ministerul Mediului indică aceste costuri enorme şi incapacitatea primăriei de a le plăti şi atunci trebuie găsită o soluţie de mijloc”, a spus Sorin Grindei.

Acesta a explicat că vechea rampă a municipiului a fost închisă cu 2,5 milioane de euro, deci cam tot atât, sau chiar mai puţin, ar fi necesar pentru ca deşeurile de la Rediu să fie păstrate în acea zonă şi să se aplice procedurile de închidere şi neutralizare.

În zona Rediu sunt aproximativ 140.000 tone de deşeuri.

„S-a creat o problemă, iar municipalitatea trebuie să găsească soluţii. O soluţie ar fi ca la închiderea depozitelor neconforme de la Darabani şi Săveni să poată fi folosite şi deşeurile din zona Rediu, iar costurile să fie acoperite prin proiectul judeţean. O altă soluţie ar fi ca deşeurile să fie relocate la Stăuceni, iar Consiliul Judeţean să scutească municipalitatea de plata taxei de depozitare şi dezvoltare”, a precizat Sorin Grindei.

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata