Cetățenii municipiului Botoșani se vor putea vaccina anti-COVID de vineri in trei centre

0 446

Aleșii locali vor aproba centrele de vaccinare din municipiul Botoșani și suma de bani necesară pentru funcționarea acestor centre. De vineri este programată începerea activității de vaccinare pentru categoriile de persoane din etapa a II-a, la nivelul județului.

La nivelul municipiului Botoșani primăria depune toate demersurile pentru funcționarea trei centre de vaccinare, în primă fază. În acest sens primarul Cosmin Andrei a convocat o ședință extraordinară de Consiliul Local pentru stabilirea centrelor de vaccinare și a sumei de bani alocată din bugetul local pentru funcționarea acestor centre.  La nivelul municipiului sunt propuse trei centre de vaccinare ce vor funcționa la sălile de sport de la Școala Generală nr. 17, cu trei puncte de vaccinare, Liceul Pedagogic N. Iorga cu trei puncte de vaccinare și Colegiul Tehnic Gheorghe Asachi cu cinci puncte de vaccinare.

Din bugetul local se propune suma de 300.000 de lei pentru funcționarea centrelor.

În primă fază, vor fi vaccinate persoanele cu grad ridicat de risc: vârstnicii din centrele rezidențiale, adulții de peste 65 de ani și adulții care suferă de boli cronice.

În categoria bolilor cronice se încadrează oricare dintre următoarele afecțiuni: diabet zaharat, obezitate, alte boli metabolice, inclusiv congenitale, afecțiuni cardiovasculare, afecțiuni renale, afecțiuni oncologice, afecțiuni pulmonare, afecțiuni neurologice, inclusiv sindromul Down, afecțiuni hepatice moderate/severe, afecțiuni autoimune, imunodepresii severe (pacienți transplantați, cu consult medical prealabil, pacienți care urmează terapii biologice sau terapie de lungă durată cu corticosteroizi, pacienți infectați cu HIV/SIDA).

Facem precizarea că vaccinarea este sigură, voluntară și gratuită.

Persoanele cu vârsta de peste 65 de ani se pot programa la vaccinarea împotriva COVID utilizând oricare dintre următoarele modalități:

-prin medicii de familie;

-individual, prin intermediul platformei (https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/auth/login);

-prin contul unui aparținător, prin intermediul platformei online (de pe un cont se pot înscrie până la 10 persoane);

-prin structurile de asistență socială de la nivelul U.A.T.-urilor.

Persoanele adulte sub vârsta de 65 de ani, cu afecțiunile cronice menționate, se pot programa pentru vaccinare prin medicii de familie pe lista cărora sunt înscriși. În cazul în care nu au acces la medicul de familie propriu, se pot programa prin următoarele modalități:

-prin intermediul oricărui alt medic de familie;

-prin structurile de asistență socială de la nivelul U.A.T.-urilor.

Persoanele eligibile se pot programa pentru vaccinare indiferent dacă au sau nu asigurare de sănătate.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata