locale psd
locale sus

Certificatul de cazier judiciar poate fi obţinut online de astăzi

0 1.070

Certificatul de cazier judiciar poate fi obţinut online începând de miercuri, prin platformele ghişeul.ro şi hub.mai.gov.ro.  Asta deoarece Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării şi Ministerul de Interne au operaţionalizat proiectul pilot privind eliberarea certificatelor în sistem electronic.

Versiunea pilot a aplicaţiei permite eliberarea certificatelor de cazier judiciar pentru persoanele fizice, de cetăţenie română, care nu sunt înscrise în evidenţele Sistemului Naţional de Evidenţă a Cazierului Judiciar Român – ROCRIS. Potrivit iniţiatorilor, cetăţenii au la dispoziţie două variante, direct prin autentificarea în portalul hub.mai.gov.ro sau prin accesarea GHISEUL.ro. Cele două platforme sunt interconectate.

Persoanele care nu sunt înscrise pe platforma GHISEUL.ro sau nu deţin sau nu deţin un card bancar emis de o instituţie bancară din Romania trebuie să completeze un formular şi să facă un drum până la un ghişeu al MAI.

„Mecanismele de obţinere a certificatului de cazier judiciar electronic:

simio cosma

– prin intermediul platformei www.ghiseul.ro, pentru utilizatorii care sunt înregistraţi sau doresc să se înregistreze în platformă. Solicitarea cazierului se face urmând procedura de validare a identităţii electronice folosind un card bancar înrolat 3D Secure, emis de o instituţie bancară din România. În urma validării, aceştia vor fi redirecţionaţi către platforma HUB.MAI.GOV.RO, pentru completarea online a cererii tip.

– prin platforma HUB.MAI.GOV.RO, pentru utilizatorii care nu sunt înregistraţi în GHISEUL.RO sau nu deţin un card bancar emis de o instituţie bancară din Romania. Solicitanţii vor completa un formular disponibil în platformă, iar pentru a li se stabili cu certitudine identitatea, se vor prezenta fizic, o singură dată, la un ghişeu al MAI care oferă servicii publice.” – Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

 

Proiectul pilot va fi extins, aplicaţia pentru eliberarea electronică a certificatului de cazier judiciar urmând a fi disponibilă atât pentru persoanele fizice care au înscrise menţiuni în cazier, cât şi pentru persoanele juridice din România, până la finalul lunii iulie.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata