Cercetata pentru infractiuni asimilate infractiunilor de coruptiei, prim procurorul Raluca Stancescu a revenit in functie

0 422

Cercetată pentru infracţiuni asimilate infracţiunilor de coruptiei, prim procurorul  Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani Raluca Stăncescu a  revenit în funcţie. Magistraţii Secţiei pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis suspendarea din funcţia de prim- procuror nu mai subzistă.

Hotărârea nr. 653
Punctul 12 20013/2017
Nota Direcţiei resurse umane şi organizare nr. 6/16328/2017 privind încetarea suspendării din funcţie a doamnei STĂNCESCU RALUCA, prim procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani
Soluţie
Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât încetarea suspendării din funcţia de procuror şi din funcţia de conducere, începând cu data de 24.08.2017, a doamnei STĂNCESCU RALUCA, prim – procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani, ca urmare a luării față de aceasta, prin încheierea nr. 764/24.08.2017 dispusă de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală, în dosarul penal nr. 564/39/2017, a măsurii înlocuirii arestului preventiv cu măsura preventivă a controlului judiciar pe o durată de 60 de zile începând cu data de 24.08.2017. (site CSM)

În cursul lunii octombrie 2015, inculpata Stăncescu Raluca împreună cu inculpatul Stavără Cătălin, folosindu-se de autoritatea conferită de funcția sa – prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani, a exercitat acte de constrângere psihică asupra unei persoane. Concret, cei doi au încercat să determine persoana respectivă să efectueze demersurile necesare în vederea cedării în mod injust a dreptului de proprietate asupra a două imobile (apartament și garsonieră), situate în municipiul Botoșani, în favoarea unei rude a inculpatului Stavără Cătălin.
Prin constrângerea psihică exercitată, inculpații Stăncescu Raluca și Stavără Cătălin au urmărit să-i inducă persoanei respective o stare de temere prin aceea că în situația exprimării unui refuz, va suferi repercusiuni specifice răspunderii penale prin demararea unor cercetări față de persoana sa și a membrilor familiei sale, vizând săvârșirea unor pretinse infracțiuni de evaziune fiscală și trafic de persoane.
În perioada 30.10.2015 – 04.02.2016, inculpata Stăncescu Raluca, în aceeași calitate, l-a determinat în mod direct pe inculpatul Batcă Constantin, agent de poliție în cadrul Poliției municipiului Botoșani – Biroul de Investigații Criminale, să tergiverseze cercetările pe care le efectua într-o cauză penală față de inculpatul Stavără Cătălin, pentru săvârșirea unei infracțiuni de lovire sau alte violențe, în scopul îngreunării cercetărilor penale și favorizării acestuia din urmă.
În același context și în aceeași calitate, la data de 04 februarie 2016, inculpata Stăncescu Raluca l-a determinat pe inculpatul Batcă Constantin, să-i pună la dispoziție, fără drept, un suport optic ce conținea înregistrări ale unor camere de supraveghere (mijloc de probă în același dosar penal menționat mai sus) în vederea favorizării inculpatului Stavără Cătălin, lucru pe care agentul de poliție l-a și făcut în cursul aceleiași luni.
În aceeași calitate, la data de 22 iunie 2016, magistratul a divulgat, fără drept, inculpatului Stavără Cătălin date nedestinate publicității, cu caracter confidențial, rezultate din supravegherea tehnică a unei persoane, realizată în contextul instrumentării unui dosar penal.
Prin acest demers au fost afectate atât interesele și activitatea Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani, ca unitate de parchet pe rolul căreia se afla cauza respectivă, cât și interesele legale ale persoanei respective, ale căror drepturi și libertăți fundamentale fuseseră restrânse în contextul supravegherii sale tehnice, strict în condițiile prevăzute de lege și autorizate de judecătorul de drepturi și libertăți.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata