Centrul Vechi, „mina de aur” pentru autoritatile locale din tara. La Botosani romii fac legea

1 1.110

Centrul Vechi al municipiilor sunt redate turiştilor şi acţiunilor culturale. Decizie inedită luată de un oraș din România. Pentru a atrage cât mai mulţi vizitatori, dar şi pentru a stimula dezvoltarea economic a oraşului, primăria din Oradea intenţionează să adopte o serie de măsuri.
Printre acestea se numără şi interzicerea funcţionării magazinelor second-hand, a caselor de amanet, a sălilor de jocuri de noroc şi a service-urilor şi spălătoriilor auto în centrul orașului, scrie Adevărul.
Centrul Oradiei are nevoie, în mod cert, de mai multă viaţă, să fie un centru mai atractiv, prietenos cu oamenii, cu toate spaţiile comerciale de la parter deschise tot timpul anului, să existe o combinaţie de spaţii care să atragă vizitatorii, să te relaxezi, să te plimbi, în toate zilele”, a declarat Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea. El a precizat că se preconizează un orar minim obligatoriu de funcţionare al respectivelor spaţii comerciale, în intervalul 10,00 – 21,00, în perioada 15 aprilie – 15 octombrie, iar în celelalte luni, între orele 10,00 – 19,00.
În acest timp la Botoşani municipalitatea nu reuşeşte să ia măsuri concrete pentru revitalizarea Centrului Vechi, clădirile fiind reabilitate doar cele care se văd. Cele 18 clădiri restaurate reprezintă doar un sfert din imobilele de patrimoniu din zona respectivă. Celelalte, aflate în proprietate privată, păstrează încă semne din urâta imagine a oraşului de dinainte de începerea proiectului. Activităţile culturale sau agenţi economici care să-şi desfăşoare activitatea acolo sunt ca şi inexsistente. Faptele antisociale sunt cele care îndepărtează orice întreprinzător din zonă. Situaţia este cunoscută de cei care conduc municipiul şi judeţul . Prefectul judeţului Botoşani, Dan Şlincu, propune ca poliţiştii şi jandarmii care efectuează misiuni de patrulare în Centrul Vechi al municipiului Botoşani să fie însoţiţi de voluntari ai comunităţii rome. Şi primarul Cătălin Flutur susţine că deja municipalitatrea a primit o avertizare ca nu cumva să discrimineze o categorie de cetăţeni.
„Deja am primit sesizări de la tot felul de ONG-uri care ne spun ca nu cumva să purcedem la segregare şi discriminare că legile statului ne vor pedepsi. O întărire a monitorizării zonei, o prezenţă mai activă a organelor abilitate să dea amenzi. Poate va trebui să propunem prin parlamentarii noştri modificări de legislaţie pentru a putea interveni. Nu pot să spun că o să facem razii mai des pentru că se pregătesc şi ei. Când se face o razie, se află dinainte. Ăia care au probleme sau care stau ilegal, dispar. Noi am făcut acţiuni şi am identificat nişte probleme cum ar furtul de curent, de apă, cei care locuiesc ilegal. Ei spun: am venit la prietenul meu în ospeţie”, a spus Cătălin Flutur.

1 Comentariu
  1. lupa cetateanului Spune

    Despre ce ONG vorbim cele care aparent ai reprezinta pe romii organizati neansemnate in activitatea de intergrare si educare a acestei etni , de ce trebuie sa se teama autoritatile de-a reda centru istoric cu adevarat locuitorilor acestui oras . De sa ne fie frica de gura lor de nesimntirea de care dau dovada .de scandalurile si mizerea pe care o produc in centru istoric a orasului . Singura solutie dea reda centru istoric circuitului turistic si nu numai e de-ai muta pe acestia in afara orasului ,de 20 se tot incearca deai integra de-ai educa si ei tot cu furatul cu scandalurile si mizeria din jurul lor . O natie ce e ca un parazit ce traeste pe spinarea contribuabililor.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata