Centru pentru deseuri reciclabile in locul fostei gropi de gunoi a muncipiului Botosani

0 451

Un centru  modern pentru deşeurile reciclabile a devenit funcţional în locul fostei gropi de gunoi de la Rediu a municipiului Botoşani. Acesta a fost prezentat joi de primarul Cătălin Flutur. Prin această investiţie edilul susţine că la bugetul local se vor vor face anual economii de peste 3 milioane de lei. Astfel se va rezolva problema deşeurilor care nu puteau fi duse până acum la groapa ecologică de la Victoria –  Stăuceni.

Municipalitatea a achiziţionat soluţia cea mai bună de compostare urbană a deşeurilor verzi existente şi anume tehnologia Gore Cover, controlată prin calculator (în valoare de 281.899 de lei), un utilaj multifuncţional (Multione) cu accesorii. Astfel se vor executa lucrări de săpare, încărcare, descărcare, cernere, cernere compost, omogenizare sol fertilizant şi un tocător de crengi, profesional, capabil să prelucreze întreaga cantitate de deşeuri verzi generată de parcurile şi grădinile publice din municipiu.

„Am modernizat toată această zonă, doar din materiale reciclabile, doar din ce am scos din municipiu, de pe diverse străzi, pietonale, ceea ce ne-a adus şi nouă o economie şi am găsit o întrebuinţare la lucrurile care nu mai trebuiau. Avem avantaje financiare. Calculul nostru ne spune că vom câştiga unde la trei milioane de lei pe an, ceea ce este o sumă absolut consistentă, bani pe care ar fi trebuit să-i dăm pe la tot felul de instituţii ale statului care ne dădeau corecţii şi ne spuneau că nu rezolvăm problema deşeurilor municipale. Şi mai mult decât atât, avem şi posibilitatea să investim mai mult în această zonă”, a declarat primarul Cătălin Flutur.

Centrul de colectare este administrat de Direcția Edilitare a Primăriei Botoșani cu sprijinul Direcției Servicii Publice Sport și Agrement (DSPSA). Botoşănenii vor putea aduce la acest centru resturi vegetale, mobilier vechi, resturi din construcţii şi demolări, deşeuri din sticlă sau textile. Ei nu vor trebui să plătească nimic pentru aceste deşeuri, însă vor primi un bon cu cantitatea predată pentru a exista o evidenţă a acestei activităţi. Resturile vegetale sau mobilierul abandonat în platformele din cartiere vor fi aduse aici de muncitorii Urban Serv, la comanda primăriei.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata