Cea mai valoroasă piele de oaie se găseşte la Botoşani

0 718

Un grup de cercetători din Botoşani a obţinut prin experimente genetice o rasă unică în Europa. Este vorba despre astrahanul sur-argintiu, folosit pentru cele mai frumoase articole de îmbrăcăminte. O haină ajunge şi la 3000 de euro.  Două culori pe aceeaşi fibră. Asta face ca pielea noii rase de oaie să fie unicat. Şi, în funcţie de culorile existente, se obţin nuanţe de argintiu, platină şi chiar auriu. Potrivit observator.tv, timp de aproape două decenii au lucrat specialiştii de la Staţiunea de Cercetare de la Popăuţi, judeţul Botoşani, pentru a obţine cea mai valoroasă piele. Astrahanul sur-argintiu este unic în Europa

” Au fost momente şi dificile când finanţarea a fost la pământ. În rest, în plan de cercetare momentele grele nu sunt punctuale, ele vin şi pleacă, se pot depăşi foarte uşor dacă ştii cum”, a spus Florea Alexandru, cercetator. Pentru rezultate foarte bune, împerecherea oilor nu se face la întâmplare. „Avem pe nişte registre performanţa la naştere a mamelor şi a berbecilor şi în funcţie de caracterele care ne interesează să le avem în descendenţă facem potrivirea”, a completat Florea Alexandru, cercetator.

Acum, noul tip de piele este foarte căutat şi peste hotare.

„Pe piaţa Canadei, piaţa Statelor Unite, pielicelile din România ajung în mare parte pe piaţa Rusiei. Am o colaborare cu o firmă de confecţii şi care doreşte să intre în contact direct cu producătorul din judeţul Botoşani”, a declarat Ionica Nechifor, director statiune Popauti.

O bucată de piele ajunge la peste 300 de lei, iar o haină depăşeşte suma de 3.000 de euro.

Pielicica se obţine de la miei în maxim trei zile de la fătare, asta pentru a fi de cea mai bună calitate, cu un buclaj şi o culoare aparte.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata