Ce trebuie sa stii despre istoria cazinoului din Constanta
Ce trebuie sa stii despre istoria cazinoului din Constanta
Cazinoul din Constanta este un punct de atractie turistica foarte vizitat atat de romani, cat si de catre cetateni straini. El are o istorie foarte bogata si totul incepe cu constructia acestuia, care a avut loc intre anii 1904 si 1910, la initiativa regelui Carol I.
Cazinoul din Constanta este situat pe faleza orasului dobrogean si este o constructie foarte eleganta. La inceput, planurile au fost intocmite de catre arhitectul Petre Antonescu. Acesta isi dorea o cladire inspirata din traditiile artei romanesti.
Inceputul constructiei si critici asupra cazinoului
Dupa ce a fost turnata fundatia, Primaria a decis ca de proiect sa se ocupe Daniel Renard, un arhitect cu origini franceze. Din anul 1908 acesta a apelat la stilul Art Nouveau, iar edificiul a fost terminat in 1910, urmand ca in 1912 sa se mai faca anumite retusuri.
Au fost insa destui care la inceput au criticat aceasta cladire impozanta. Spre exemplu, ziarul „Conservatorul” din Constanta scria in martie 1910 ca este o „matahala impopotonata cu tot felul de zorzoane”.
La randul sau, publicatia „Drapelul” il tragea de urechi pe primarul Titus Cananau. Il certa pe acesta pentru ca in calitate de sef al serviciului tehnic si consilier comunal ar fi fost dator sa „zadarniceasca si sa impiedice monstruozitatea”.
In august 1910 ziarul „Conservatorul Constantei” il numea sec „un monument ridicat in cinstea nepriceperii si prostului gust”. Si acestea sunt doar cateva dintre cuvintele mai putin frumoase care i-au fost adresate cladirii care in ziua de astazi este atat de apreciata.
Inaugurarea cazinoului
Cazinoul din Constanta a fost pana la urma inaugurat cu mare fast la 15 august 1910, in prezenta principelui si viitorului rege al Romaniei, Ferdinand I. Acolo, oameni din clasa sociala superioara isi petreceau timpul fie la ruleta sau biliard, fie la jocuri de carti precum blackjack sau baccarat.
Nu erau ca acum o multitudine de jocuri, cum gasesti spre exemplu la NetBet Ro Casino, dar entuziasmul era la cote inalte. Amplasamentul atragea foarte multe persoane care isi doreau ca si ei sa faca parte dintr-o lume exclusivista.
In total, lucrarile la acest edificiu au costat 1.300.000 de lei la vremea respectiva. Primul impact era cel cu lobby-ul generos in care oamenii erau primiti. Pe acolo se urca catre etaj prin intermediul unei scari impresionante, care era formata din trei rampe.
In nordul cladirii se regaseau spatii pentru garderoba, vestiar, bufet cu laborator, o sala de lectura, una de biliard si doua pentru celelalte jocuri. In interior exista si o sala de spectacole, care avea de-o parte si de alta un foaier pentru artisti si un budoar pentru doamne.
Acolo au prestat numeroase orchestre din Romania, dar si de peste hotare. Cea care a avut insa cel mai indelungat contract a fost orchestra Josef Paschill. Este evident ca spectacolele de atunci se desfasurau de cele mai multe ori cu casa inchisa.
Pe locul unde astazi se afla Acvariul, adica in fata cazinoului, s-a construit chiar si un pavilion-restaurant. Acesta a luat fiinta in anul 1912, cand baronul Edgar de Marcay, care era proprietarul „Societatii Marilor Stabilimente“ si antreprenorul Cazinoului, a facut aceasta solicitare catre Primarie.
Zona de promenada de pe faleza s-a numit la un moment-dat Bulevardul Tarul Nicolae al II-lea, asta cu ocazia vizitei acestuia la Constanta din anul 1914. Initial insa ea a primit numele principelui Nicolae, care a fost fiul regelui Ferdinand I.
S-a numit apoi, dupa Primul Razboi Mondial, Bulevardul General Alexandru Averescu. Dupa venirea comunistilor la putere, acesta primeste un nume sec, tipic vremurilor de atunci, Bulevardul 16 Februarie. In zilele noastre nu mai este un bulevard, ci o zona de promenada pietonala.
Cazinoul in timpul Primului Razboi Mondial
La 20 august 1916, in plin razboi asadar, Constanta avea sa fie bombardata. La acel moment Cazinoul a inceput sa fie folosit ca spital de campanie de catre Crucea Rosie. Cladirea a fost chiar si nimerita de niste schije, iar atunci 10 oameni si-au pierdut viata.
In 19 noiembrie 1917 s-a incheiat aceasta perioada pentru Cazinoul din Constanta, el avand sa redevina functional. Arhitectul Daniel Renard urma sa fie chemat 17 ani mai tarziu, in anul 1934 asadar, pentru a efectua reparatii la cladire.
Cazinoul in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial
Cazinoul din Constanta nu a scapat insa nici de Al Doilea Razboi Mondial, cand incepand cu anul 1941, acolo au fost cazate trupele germane.
Din pacate nu a evitat bombardamentele de atunci, dar a fost renovat in timpul regimului comunist, mai exact in anul 1951, cu sudoarea detinutilor politici.
Cazinoul dupa Revolutie
Dupa Revolutia din 1989, nu a durat mult pana cand Monumentul istoric a intrat intr-o stare de abandon din cauza nepasarii autoritatilor. Totusi, la 13 ianuarie 2020, Ministrul Dezvoltarii a semnat un Ordin de ministru prin care a dat unda verde lucrarilor la Cazinoul din Constanta.
Terminarea lor a fost initial estimata pentru martie 2023. Dar, este deja binecunoscut faptul ca la noi in tara lucrurile se misca mai greu. De aceea, se pare ca abia la finalul anului 2024 cladirea va reintra in sfarsit in patrimoniul municipiului Constanta.
Asadar, peste putin timp vom avea ocazia sa vedem Cazinoul din Constanta in toata splendoarea sa. Momentan, el este acoperit cu schele ale constructorului, dar trebuie sa avem toate sperantele ca in curand isi va recapata stralucirea de alta data.