CCR: Amenzile date în timpul stării de urgență sunt neconstituționale

0 310

Lovitură de la CCR pentru Guvernul Orban. Amenzile date în timpul stării de urgență sunt neconstituționale. Curtea Constituţională a admis, în şedinţa de miercuri, sesizarea Avocatului Poporului depusă împotriva OUG 36/2020.Actul normativ a introdus amenzi de până la 20.000 de lei pentru nerespectarea Ordonanţelor militare, pe perioada stării de urgenţă. Până în prezent au fost date peste 300.000 de amenzi în baza ordonanţei care instituie starea de urgenţă.

Decizia Curții se aplică doar pe viitor. De acum înainte nu mai pot fi date amenzi în asemenea cuantum, însă cele care au fost date până în acest moment trebuie anulate de o instanță de judecată. Cei 9 judecători ai Curții Constituționale au stabilit astăzi că amenzile date în timpul stării de urgență sunt neconstituționale.

Au fost însă mai multe decizii luate de CCR, inclusiv în ceea ce privește pensiile speciale ale magistraților și ale parlamentarilor. Acestea au fost declarate constituționale.Fostul președinte CCR Augustin Zegrean a declarat marți, la Digi24, că românii amendați pentru încălcarea restricțiilor din starea de urgență nu-și pot recupera banii dacă au apucat să plătească amenda și au ieșit din termenul de contestare a amenzii. Precizările fostului șef CCR vin după ce judecătorii Curții Constituționale au decis marți că sunt neconstituționale amenzile date pentru încălcarea regulilor din starea de urgență.„Cei care au plătit și nu mai sunt în termenul de contestare, e bun plătit”, a declarat Zegrean. Fostul președinte CCR le-a recomandat românilor să se uite în procesul verbal al amenzii să verifice în ce termen pot contesta amenda și la ce instanță. Termenul legal de contestare a unei amenzi contravenționale este de 15 zile de la primirea procesului verbal.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata