CCR a admis sesizarea PSD. Iohannis, obligat să nominalizeze alt premier

0 415

Judecătorii constituţionali ar fi admis sesizarea PSD privind un posibil conflict juridic de natură constituţională între preşedintele României, Klaus Iohannis, şi Parlament privind desemnarea preşedintelui PNL Ludovic Orban în funcţia de premier, după demiterea Guvernului său prin moţiune de cenzură. Președintele Iohannis va fi obligat să nominalizeze un premier care va putea strânge o majoritate. Potrivit G4Media.ro, decizia a fost luată cu 7-2. Simina Tănăsescu și Livia Stanciu au votat împotriva admiterii conflictului.

„Scopul desemnării lui Orban ca premier este dizolvarea Parlamentului, nu rezolvarea crizei de pe scena politică. În actualul context politic, dizolvarea Parlamentului e un abuz de putere pe care Curtea Constituţională e datoare să-l sesizeze.

Cer Curţii să constate conflictul între preşedinte şi Parlament şi să identifice metodele de stingere a acestuia”, a spus Titus Corlăţean, preşedintele interimar al Senatului, la şedinţa CCR.

Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului au sesizat CCR referitor la existenţa unui conflict juridic de natură constituţională prin „exercitarea în mod discreţionar a atribuţiilor preşedintelui”.

Potrivit sesizării, desemnarea lui Orban la funcţia de prim-ministru a fost făcută „cu încălcarea, în mod direct sau indirect principiilor sau dispoziţiilor constituţionale”.

UPDATE

Hotărârea a fost luată cu majoritate, de 7 la 2.

În aceste condiţii, Klaus Iohannis trebuie să desemneze un alt candidat pentru funcţia de premier. Decizia a fost anunţată cu o oră înainte de şedinţa anunţată pentru învestirea guvernului Orban 2, astfel că această şedinţă a fost anulată, rămânând fără obiect.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata