Campioana la încondeiat ouă. Are 17 ani şi a câştigat două olimpiade naţionale

0 331

Ana Maria Constantin, o botoşăneancă de 17 ani din satul Vlădeni este o adevărată campioană la încondeiat ouă. A câştigat două olimpiade naţionale de meşteşuguri tradiţionale la această categorie şi doreşte să-şi facă propria şcoală de ”ouă închistrite.

Ana Maria Constantin, o elevă de 17 ani din comuna botoşăneană Vlădeni, a câştigat până acum două olimpiade naţionale de meşteşuguri tradiţionale la categoria „ouă încondeiate“.
Învaţă în municipiul Botoşani, la Liceul Pedagogic, şi visează să devină învăţătoare şi instructor de încondeiat ouă. „Pentru ea, încondeiatul este o pasiune adâncă, o legătură spirituală. Este un adevărat ritual încondeierea iar acest lucru îi aduce succesul“, spune Onica Podariu, profesoara de încondeiat a Anei Maria, pentru Adevărul.ro.

Tânăra îşi perfecţionează zilnic meşteşugul. După ce şi-a terminat toate treburile, în liniştea camerei, scoate o trusă de încodeiat ouă. Înmoaie chişiţa (n.r. – instrument de încondeiat) în culoare şi începe uşor să deseneze pe coaja oului. Din vârful chişiţei, pe ceara caldă ies adevărate opere de artă.

Ana Maria este, oficial, cel mai bun tânăr încondeietor din România. Ultimul premiu l-a obţinut anul trecut, olimpiada naţională fiind organizată la Muzeul Satului Astra din Sibiu. A impresionat juriul printr-un ou încondeiat cu simboluri monarhice. „Am făcut coroana regelui Ferdinand şi drapelurile, plus o serie de motive populare. Era Centenarul şi am zis că ar fi potrivit. Cu acest ou am câştigat fiindcă a avut o complexitate mare a modelelor“, spune Ana Maria.

Ana Maria a început să încondeieze acum 10 ani. Era în clasa I şi a venit de curiozitate la cursurile de încondeiat ouă ale învăţătoarei Onica Podariu. „M-a făcut curioasă şi am venit odată. Mi-a plăcut. La început au fost modele simple, după care am tot căutat să mă autodepăşesc şi să fac modele tot mai complexe. Iubesc cum alunecă chişiţa pe ceara fierbinte şi apare desenul“, spune Ana Maria Constantin. Tânăra spune că meşteşugul deprins a schimbat-o profund. „Încondeiatul ouălor mi-a oferit o lecţie valoroasă. Am învăţat răbdarea. Aici trebuie să ai multă răbdare. Apoi am învăţat să fiu organizată, dar în acelaşi timp să-mi dau frâu liber imaginaţiei. Pe coaja de ou scriu în felul meu poveşti tradiţionale“, adaugă Ana Maria Constantin.
Încondeiatul a devenit o pasiune pe care o practică cât de des poate. „Mă linişteşte. Mă detaşez şi intru în lumea aceasta fascinantă. Întâi se goleşte oul de conţinut, se spală şi se pregăteşte. Apoi se desenează pe coaja sa. Se scufundă prima dată în culoare galbenă, apoi în roşie şi în cele din urmă în negru. După care se finisează. Simt că creez când văd produsul final“, explică adolescenta.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata