Campanie ITM : Angajatorii informati de riscurile muncii la negru

0 520

În perioada 14 iunie – 31august, Inspecţia Muncii a declanşat o acţiune de informare şi conştientizare, cu privire la transformarea muncii nedeclarate în muncă declarată.

Munca nedeclarată reprezintă un fenomen extrem de nociv, datorită consecinţelor sociale  şi economice pe care le produce:

  • persoana care prestează munca nu are siguranţa plăţii muncii prestate, plata făcându-se în funcţie de bunăvoinţa angajatorului şi, în realitate, este amânată zile în şir, uneori chiar şi luni, în această situaţie.

  • persoana care prestează muncă nedeclarată este lipsită de protecţie socială, nu beneficiază de prestaţii din asigurările sociale, asigurările de sănătate, asigurările de şomaj, cele pentru muncă şi boli profesionale, precum şi cele provenite din bugetul consolidat, nu se bucură de protecţia legală a femeilor şi copiilor, nu exercită drepturile colective constituţionale (dreptul la asociere în sindicate şi negocierea contractului colectiv de muncă), dreptul la creditare bancară.

– angajatorul este lipsit de posibilitatea legală de a responsabiliza pe lucrător pentru

eventualele pagube produse de acesta. De asemenea este lipsit de prerogativa

disciplinară.

  • fondurile sociale şi bugetul de stat sunt păgubite prin sustragerea de la plata impozitelor şi a contribuţiilor sociale.

Având în vedere problemele sus menţionate, la nivelul Inspectoratului Teritorial de Muncă Botoşani, această acţiune s-a desfăşurat în cadrul Burselor de muncă organizate de către Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Botoşani din localităţile Săveni, Ştefăneşti, Darabani, Dorohoi şi Botoşani. În cadrul acestora, au avut loc acţiuni de informare cu privire la munca nedeclarată şi consecinţele sale, susţinute de către inspectorii de muncă din cadrul ITM Botoşani, adresate atât angajatorilor cât şi angajaţilor şi au fost împărţite pliante la aproximativ 500 de persoane.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata