Campanie desfășurată de polițiști în școli pentru combaterea violenței

0 158

,,TU ȘTII CE CONSECINȚE POT AVEA FAPTELE TALE?

FII INFORMAT, ALEGE INSPIRAT!”

 

Inspectoratul Județean de Poliție Botoșani prin Biroul Siguranța Școlară, împreună cu Inspectoratul Școlar Județean Botoșani implementează în acest an școlar Campania națională pentru conștientizarea consecințelor asociate faptelor de violență școlară în unitățile de învățământ preuniversitar ,,Tu știi ce consecințe pot avea faptele tale? Fii informat, alege inspirat!”

 

Campania se desfășoară în perioada ianuarie – iunie 2024 și are drept scop creșterea gradului de conștientizare a riscurilor și consecințelor asociate fenomenului de violență școlară care se manifestă în rândul elevilor în unitățile de învățământ preuniversitar prin informarea și înțelegerea unor noțiuni din domeniul juridic și creșterea gradului de siguranță a elevilor prin informarea părinților asupra comportamentelor de risc și situațiilor vulnerabile la care pot fi expuși aceștia.

Contextualizat campaniei, la nivelul a cinci unități de învățământ din județ, va fi organizat un concurs pe tema elaborării unui material de informare și de prevenție: un Logo privind siguranța școlară și un slogan de însoțire a Logo-ului pentru prevenirea violenței școlare.

Concursul se va adresa elevilor din clasele aVIa – aVIIIa și va avea trei etape – locală (la nivelul unității de învățământ), județeană și respectiv națională.

Informații de background:

Violența asupra elevilor reprezintă un concept integrator pentru diversele forme de abuz fizic, verbal, emoțional, sexual, neglijare, exploatare sexuală, trafic, violență prin internet, violență de gen, hărțuire sexuală etc. Această formă de violență include violența între egali, respectiv între elevi. De asemenea, violența asupra elevilor cuprinde forme de rele tratamente comise de către adulți aflați în poziție de răspundere, putere ori în relație de încredere cu copilul, care produc vătămare asupra sănătății acestuia și îi pun în pericol dezvoltarea, demnitatea și moralitatea.

Noțiunea de violență presupune utilizarea forței și a constrângerii fizice, psihice sau morale asupra unei persoane care nu dorește să fie tratată în acest mod. De aceea violența implică mereu și agresivitatea sau un comportament agresiv.

Agresivitatea reprezintă o formă de comportament orientat în sens distructiv, care poate cauza prejudicii de natură fizică sau morală altor persoane. Comportamentul agresiv se poate manifesta de la abuzuri verbale – prin cuvinte care jignesc, calomniază; abuzuri fizice – lovirea sau alte violențe; până la distrugerea bunurilor unei persoane.

Siguranța elevilor și a personalului didactic în incinta unităților de învățământ preuniversitar și zona adiacentă acestora constituie una din condițiile fundamentale pentru organizarea unui proces educațional de calitate, performant.

 

Ca factor de răspundere în asigurarea unui climat corespunzător de siguranță în zona unităților de învățământ, la nivelul Inspectoratului Județean de Poliție Botoșani, în anul școlar curent s-au desfășurat:

564 de activități cu caracter de informare și prevenire, în cadrul orelor de curs, dintre care 131 privind prevenirea infracțiunilor comise cu violență și 72 privind combaterea bullying/ cyberbullying;

130 participări la activități cu caracter educativ – preventiv destinate altor categorii de beneficiari decât elevii (cadre didactice și părinți)

82 informări cu privire la elevii aflați în situații de risc, adresate: Inspectoratului Școlar Județean Botoșani, unităților de învățământ preuniversitar, Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția a Copilului Botoșani, serviciilor/compartimentelor de asistență socială din cadrul autorităților publice locale

177 controale pe linia sistemelor de securitate private în unitățile de învățământ

879 activități de patrulare ale dispozitivului de ordine și siguranță publică sau

poliție rutieră.

 

 

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata