Camere video și radare fixe pe drumuri. Șoferii vor fi monitorizați și vor primi amenda acasă dacă încalcă regulile

0 684

Un proiect de lege prevede introducerea în România a unui sistem integrat de monitorizare a traficului rutier. Acesta va semnala încălcările regulilor de circulție, iar șoferii vor primi amenda acasă.

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a pus în dezbatere publică un proiect de lege care prevede introducerea în România a unui sistem integrat de supraveghere a traficului rutier. Șoferii care încalcă regulile de circulație vor primi amenda direct acasă.

Sistemul e-SIGUR va monitoriza dacă sunt respectate cele mai importante reguli de circulație și va semnala imediat încălcarea lor. Astfel, autoritățile vor afla imediat dacă un șofer a depășit viteza legală, dacă a trecut pe roșu la semafor, dacă a respectat regulile de la trecerile peste calea ferată sau dacă mașina are rovinietă.

În plus, sistemul va emite un semnal și atunci când depistează un comportament agresiv în trafic al unui șofer. De asemenea, sistemul va emite o alarmă și dacă pe drumurile publice se află o mașină care are interdicție de circulație sau dacă șoferul are permisul suspendat.

Sistemul e-SIGUR va fi compus dintr-o rețea de camere video și radare fixe. Prezența acestor radare va fi anunțată prin instalarea de indicatoare poziționate la o distanță de:

  • între 50 de metri și 100 de metri pentru cele amplasate în localități;
  • între 100 de metri și 500 de metri pentru cele amplasate în afara localităților;
  • între 500 de metri și 1.000 de metri pentru cele amplasate pe autostrăzi, potrivit Ministerului Transporturilor.

Șoferii care încalcă regulile de circulație vor primi amenda direct acasă. Acest proiect de lege va modifica Codul Rutier, astfel încât să fie posibilă comunicarea procesului verbal de constatare și sancționare a contravenției, întocmit în formă electronica cu ajutorul unor platforme informatice destinate furnizării de astfel de servicii.

Sistemul e-SIGUR va începe să îi monitorizeze șoferii din România la doi ani de la data intrarea în vigoare a proiectului de lege. Actul normativ trebuie să fie însă votat în Parlament pentru a deveni realitate.

Cosma pentru oameni
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata