parlamentare sus
achitei top

Calin Popescu Tariceanu: „Vrem într-un fel să fim vocea rațiunii, vocea echilibrului pe scena politică românească”

0 461
În perioada 18 – 19 octombrie s-au desfășurat în Bistrița lucrările Ligii Aleșilor Locali ai Alianței Liberalilor și Democraților (ALDE), la care au luat parte peste 250 de primari și vicepreședinți de Consilii Județene.
psd parl jos
Evenimentul organizat în Bistrița a beneficiat de prezența conducerii centrale a ALDE, în frunte cu președintele partidului, Călin Popescu-Tăriceanu, secretarul general Daniel Chițoiu, președintele Consiliului Național al ALDE Norica Nicolai și președintele Ligii Aleșilor Locali ai ALDE Simona Brătulescu.
De asemenea, la lucrările Ligii Aleșilor Locali au participat mai mulți președinți de filiale județene ai ALDE, printre care #Liliana_Mincă, #Alde_Botosani, impreuna cu primarul comunei Nicseni, Iulian Iliescu, vicepreședintele CJ Vrancea, Ionel Cel-Mare,  Alde Vrancea, vicepresedintele CJ Neamț, Ion Asaftei, Alde Neamț, Cristi Dima, Alde Galați, vicepresedintele CJ Ialomita, Gae Ionel, Alde Ialomita, Laurentiu State, Alde Călărași, Cornelia Negrut, Alde Maramures, Viorel Palașcă, Alde Mehedinti, Ioan Lazar, Alde Alba, Ciprian Blejan, Alde Bihor, Mircea Moloț, Alde Hunedoara, Ovidiu Silaghi, Alde Satu Mare, Elena Petrescu, Alde Sector 3, deputații  Steluța Cătăniciu, Andrei Gerea, Toma Petcu, Daniel Olteanu, Ion Cupă, Eusebiu Pistru, Marian Cucșa, Alexandru Băișanu, Miahi Niță, Florică Calotă, senatorii Daniel Zamfir, Ionuț Sibinescu, Ioan Simionca, Mihai Ruse. Totodată, au mai fost prezenți ministrul pentru relația cu Parlamentul, senatorul Viorel Ilie, dar și europarlamentarul ALDE Renate Weber.
În cadrul Ligii Aleșilor Locali ai ALDE au luat cuvântul Ioan Țintean – președinte ALDE Bistrița Năsăud, Simona Brătulescu – președinte Liga Aleșilor Locali, Călin Popescu-Tăriceanu – președinte ALDE, precum și alți reprezentanți ai ALDE de la nivel național.
Pe parcursul lucrărilor desfășurate la Bistrița, au fost prezentate o serie de proiecte pentru UAT-uri și vor avea loc discuții între reprezentanții conducerii centrale a ALDE și aleșii locali. Prezentarea proiectelor pentru UAT-uri a fost realizată de Ciprian Roșca – Secretar de Stat, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Sorin Roșu Mareș, Secretar de Stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Dorin Corcheș – Subsecretar de Stat, Administrația Fondului de Mediu. Aceste prezentări de proiecte au fost însoțite de intervenții ale primarilor și vicepreședinților de Consilii Județene.
Călin Popescu-Tăriceanu, președintele ALDE, a afirmat, în cadrul intervenției sale, că „le-am demonstrat românilor în primul rând că ALDE este singurul partid liberal din România care și-a asumat misiunea de a lupta pentru drepturile și libertățile individuale, ca un adevărat partid liberal. Și această consecvență a noastră în discurs, în atitudine și în acțiune, ne-a adus o bună parte de plus față de ceea ce am realizat la alegerile din 2016. Voi spune în continuare că o țară liberă și democratică nu poate să se bazeze pe o justiție care se fundamentează pe telefoane ascultate, pe protocoale între serviciile de informații și instituții din justiție, nu poate să funcționeze justiția cu abuzurile și excesele care au ieșit la iveală în ultima perioadă și toate aceste lucruri le-am spus și le vom repeta până când lucrurile vor reveni la normalitate. Pentru că altfel, dacă nu ar fi fost ALDE, cred că în continuare am fi fost ascultați și protocoalele ar fi funcționat așa cum au funcționat din 2009 până în 2016”.
Președintele ALDE a adăugat că „în momentul în care asupra României se aruncă cu tot felul de acuze și aceste acuze vizează niște chestiuni fundamentale, că România a derapat de la statul de drept, aceste derapaje de la statul de drept tocmai astea sunt: abuzurile făcute de procurori și de justiție, statul polițienesc care s-a instalat în România și pe care Comisia s-a făcut că nu-l vede atâta amar de vreme. Lucrurile acestea cred că avem obligația să le discutăm deschis, să le spunem și celor din Europa care pretind că ne vor binele, pentru că dacă ne vor binele, binele pentru mine nu e decât unul singur: România e o țară liberă și democratică, în care conducerea e reprezentată de cei care sunt reprezentanți legitimi ai cetățenilor; voi, la nivel local, parlamentarii la nivel național. Nu sunt reprezentanți legitimi nici SRI-ul , nici procurorii, nici judecătorii. Au alte funcții, într-un stat democratic există principiul separației puterilor în stat”.
Călin Popescu-Tăriceanu a subliniat că „oamenii se uită la noi, la ALDE, din ce în ce mai mult ca la o formațiune autentic liberală de centru – dreapta și o formațiune capabilă să nu facă excese nici într-o parte, nici în cealaltă. Noi nu suntem nici între cei care spunem nu ne vindem țara, dar nu suntem nici „yes”-menii de la Bruxelles. Suntem un partid european, fără niciun fel de discuție. Sunt mândru că am fost prim-ministru al unui guvern care a dus România în Uniunea Europeană, suntem ferm convinși de valorile europene și de necesitatea proiectului european, care a adus României o mulțime de avantaje. Dar vrem într-un fel să fim vocea rațiunii, vocea echilibrului pe scena politică românească. Pentru a naviga prin aceste jaloane e nevoie de o voce rațională, cumpătată, pe care ALDE cred că o poate obține și prin discursul politic și să atragem încrederea electoratului român”.
Potrivit liderului ALDE, „în momentul de față, sondajele certifică faptul că ALDE e pe locul 3. Sunt câteva județe în care suntem pe locul 2 în fața PNL. Avem o ambiție comună: aceea de a deveni a doua forță politică a țării. Nu vreau să ne comparăm cu PSD, care e un partid de o ideologie diferită, un alt tip de organizare. Ce vreau să vă rog: deschideți ușile. Primiți oameni, aduceți oameni valoroși, cu o carte de vizită profesională bună și cu un comportament care să îi recomande și care să activeze alături de noi. Eu asta îmi doresc, ALDE să depășească PNL”.
În perspectiva alegerilor europarlamentare de anul viitor, președintele ALDE a spus că își dorește ca ALDE să obțină „cel puțin 15% la alegerile pentru Parlamentul European și să avem 5 sau 6 parlamentari în viitorul Parlament European. Examenul de maturitate, într-un fel, l-am dat. Am intrat in Parlament de la prima încercare, e o performanță la care ați contribuit și vă mulțumesc tuturor. Dar trebuie să facem pasul mai departe”.
În alocuțiunea susținută în cadrul Ligii Aleșilor Locali ai ALDE, Daniel Chițoiu secretarul general al ALDE, a vorbit despre importanța organizării la nivelul fiecărei filiale. Liderul ALDE a precizat că fiecare filială va trebui să muncească din ce în ce mai mult pentru ca ALDE să își atingă obiectivele pe care și le-a asumat. Totodată, Daniel Chițoiu a spus că își dorește ca la viitoarele alegeri ALDE să reușească să depășească PNL.
„Nu credeam că atunci când am plecat la drum cu domnul Călin Popescu-Tăriceanu vom ajunge să devenim primul partid liberal din România, nu numai prin prezentarea și ducerea mai departe a valorilor liberale, dar și prin scorul obținut în alegeri. Eu cred că suntem în măsură și la alegerile europarlamentare și la alegerile prezidențiale, dar și la alegerile parlamentare din 2020 să depășim Partidul Național Liberal, ca și scor electoral.  Avem capacitatea politică, dar pe lângă aceasta trebuie să avem și capacitate organizatorică”, a spus secretarul general al ALDE.
Președintele Consiliului Național al ALDE, europarlamentarul Norica Nicolai, a declarat în cadrul intervenției sale că „bătălia pentru a înlătura acest stat paralel nu este o bătălie care să fie doar obiectul unei adnotări electorale. Este o bătălie crucială pentru România, care trebuie câștigată. Cred că nu vă dați seama ce important a fost și cât a însemnat pentru viitorul acestei țări 12 ani de abuzuri, 12 ani de justiție selectivă, 12 ani de încercare de exterminare a unui leadership din popor, 12 ani de distrugere a unor firme și a capitalului românesc, 12 ani de teamă, de teroare, de acces al mediocrității la decizie, 12 ani de birocrație care a ascuns, de fapt, dorința unora de a nu fi subiectul legii penale și de a nu face nimic, 12 ani de lipsă de responsabilitate.
Marea șansă a partidului nostru este că noi n-am fost niciodată  în cumetrie cu statul paralel spre deosebire de alții. Dacă vom reuși să finalizăm această bătălie, care nu este ușoară – mulți dintre noi știm personal ce îmseamnă ea- vom avea o șansă pentru România. Dacă nu, putem avea tot felul de întâlniri în care să ne impunem proiecte și în care încercăm fiecare să supraviețuim personal”.
Simona Brătulescu, președintele Ligii Aleșilor Locali, a declarat reprezentanților locali ai ALDE că „ceea ce vreau să scot în evidență este că atât liderii noștri de la centru, cât și dumneavoastră, cei care activități la nivel județean, sunteți la fel de importanți, la fel de indispensabili. Ne completăm reciproc și formăm un angrenaj care are sens și direcție doar dacă ne angajăm împreună în mod activ și responsabil”.
La rândul său, europarlamentarul ALDE Renate Weber a subliniat că „ALDE are la baza doi piloni importanti. In primul rand, sunt valorile si principiile dupa care ne ghidam. Nu mi-as inchipui sa functionez intr-un partid pentru care drepturile si libertatile cetatenilor sa nu fie importante. Al doilea pilon este evident calitatea oamenilor din ALDE, adica a dumneavoastra, a tuturor alesilor”.
Eurodeputatul ALDE a spus ca „se tot vorbea despre tinta pentru alegerile europarlamentare, o tinta de 15%. Mie mi se pare un obiectiv care poate fi atins. Dar este un obiectiv de etapa. Eu sper sincer ca ALDE, care e un adevarat partid liberal din Romania, in 2020 sa atinga 20%, pentru ca acolo ne este de fapt locul”.
Vicepreședintele ALDE deputatul Andrei Gerea adaugat ca „este nevoie de foarte multa unitate si coerenta in tot ceea ce facem”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata